Şcoala Solomonară - Ritualul celor 8 Trigrame ale Palmei

Ritualul celor 8 Trigrame ale Palmei

~ PARTEA 1 ~

~ PARTEA 2 ~

(Fig. 36 - 39)De reţinut :

Mişcarea piciorului stâng, a corpului şi a palmei stângi se face rapid.

Înşurubarea palmei se face în acelaşi timp cu întinderea braţului.

Poziţia 2. Mişcă palma în pas ghemuit. (Calul îşi întoarce capul)

Ne întoarcem în sens invers acelor de ceasornic (levogir) pe amândouă călcâiele. Păşim înainte cu piciorul stâng, mişcând palma stângă în faţa corpului, în timp ce mâna dreaptă se mişcă pe lângă piept, cu palma îndreptată spre exterior, pe lângă coastele din dreapta, către piciorul drept. În continuare, mişcăm piciorul drept în spate, lăsând greutatea corpului pe cel stâng, şi formăm aşa-numitul pas "pe vine", piciorul drept fiind îndreptat în exterior, degetele înspre interior şi talpa pe sol. Între timp, retragem mâna stângă spre zona taliei stângi, cu palma în sus. Privirea urmăreşte mâna dreaptă.

(Fig. 40 - 42)

De reţinut :

Când ducem palma dreaptă în jos, menţineţi ambele mâini aproape de corp.

Poziţia 3. Întoarce corpul şi ţine palmele sus. (Maimuţa Albă prezintă fructe)

Cu degetele piciorului drept întors spre exterior, ridică-te şi întoarce-te în sens invers acelor de ceasornic, mutând piciorul stâng spre cel drept pentru a forma un V. În acelaşi timp, mişcă palma dreaptă, în dreptul subţioarei drepte. Atunci, în timp ce mişcăm corpul spre stânga şi mişcăm pe jumătate piciorul stâng înainte, aducem antebraţele în faţa pieptului, cu palma stângă în sus şi cea dreaptă în exterior. Privirea urmăreşte mişcarea mâinii stângi.

(Fig. 43 - 44)

De reţinut :

Coordonaţi mişcarea mâinilor, cu lipirea coatelor unul de celălalt, şi cu mişcarea taliei cât mai spre stânga. Umerii să fie relaxaţi şi să existe o deschidere maximă a antebraţelor.

Secţiunea VI - Palma care ţine mingea.

Poziţia l. Întoarceţi palmele pentru a ţine o minge. (Leul învârte o minge)

1. Păşim în sens invers acelor de ceasornic (levogir) pe o traectorie circulară cu palmele îndepărtate, având deasupra palma dreaptă, ca şi cum am duce o minge. Când piciorul stâng este în faţă, întoarcem corpul spre stânga, pentru a forma un V, apoi mutăm piciorul stâng spre stânga, cu degetele spre exterior. Mutăm apoi piciorul drept spre cel stâng, pentru a forma din nou un V. În acelaşi timp, coborâm mâna dreaptă, arcuit în faţa abdomenului, păstrând palmele în ipostaza iniţială. Întoarcem corpul şi ridicăm mâna stângă, cu palma în jos, în timp ce mâna dreaptă se mişcă în jos spre exteriorul piciorului drept, cu palma în sus cu o arcuire. Privirea este îndreptată stânga-sus.

(Fig. 45 - 48)

2. Facem întoarcere în sens invers acelor de ceasornic (levogir), pe piciorul drept, făcând un pas înapoi, genunchiul puţin îndoit şi greutatea căzând pe piciorul drept. În acelaşi timp, mişcăm mâna dreaptă în sus la nivelul antebraţului stâng, şi pe cea stângă în jos, până la nivelul genunchiului, cu palmele îndreptate una către cealaltă. Privirea urmăreşte mâna stângă.

(Fig. 49)

De reţinut :

Mişcările mâinii trebuie coordonate cu cele ale corpului şi paşii fac o traiectorie circulară.

Poziţia 2. Aruncarea mingii. (Leul aruncă mingea)

Introduceţi mâinile la subţioară, apoi în timp ce întoarcem corpul spre dreapta, cu piciorul drept făcând jumătate de pas înainte, mutăm mâna dreaptă în aceeaşi direcţie, cu palma în sus. Mâna stângă se mişcă pe lângă corp cu palma în jos. Ambele mâini sunt curbate. Privirea urmăreşte palma dreaptă.

(Fig. 50 - 51)


Executăm apoi aceleaşi mişcări către dreapta, ca la cele spuse la Poziţia 1 - 2 şi în Fig. 52 - 57.Secţiunea VII

Poziţia 1. Palma Moara-de-vânt. (Flutură steagul în faţa morţii)

1. Parcurgem o rută circulară în sensul acelor de ceasornic (dextrogir) cu mâna dreaptă în faţă. Când piciorul drept este în faţă, mişcăm mâna dreaptă pe orizontală, ca într-un gest de tăiere spre stânga pieptului, având forţa concentrată pe faţa ulnară a palmei, cotul fiind puţin îndoit, şi palma în sus, în timp ce mâna stângă se retrage spre talie cu palma în sus. În acelaşi timp, îndoim piciorul drept către spate, cu genunchii uşor îndoiţi. Privirea va fixa palma dreaptă.


(Fig. 58 - 59)


2. Întoarcem corpul spre dreapta, mutând şi piciorul drept în acelaşi timp spre aceeaşi direcţie, având genunchii uşor îndoiţi, iar degetele picioarelor către interior. În acelaşi timp, întindem palma dreaptă pe orizontală, într-o mişcare de tăiere, spre dreapta cu forţa concentrată pe partea ulnară, cotul mâinii stângi fiind puţin îndoit, cu palma în sus.

(Fig. 60)

De reţinut :

Mişcările mâinilor sunt coordonate cu restul corpului, iar paşii vor urma o traiectorie circulară.

Poziţia 2. Învârte-te şi loveşte. (Pasărea Phoenix îşi desface aripile)

1. Ne întoarcem în sensul acelor de ceasornic (dextrogir) pe călcâiul drept, pentru a forma o poziţie cu picioarele încrucişate, piciorul stâng pendulând către cel drept. În acelaşi timp, mutăm palma stângă de sub mâna dreaptă şi adunăm antebraţele împreună cu încheieturile flexate. Privirea se fixează asupra degetelor mâinii stângi.

(Fig. 61)

2. Continuăm întoarcerea corpului către dreapta mişcând piciorul drept pentru a forma un V. Separăm apoi braţele spre lateral, palmele fiind la nivelul umerilor, care sunt uşor îndoiţi spre interior. În acelaşi timp, împingem piciorul drept în sus, având gamba flexată spre interior. Înclinăm uşor corpul spre spate şi îndoim puţin piciorul stâng. Privirea se fixează spre înainte.

(Fig. 62 - 63)

De reţinut :

Întoarcerea corpului, pasul şi înclinarea corpului trebuiesc riguros coordonate.

Poziţia 3. Înşurubează palma din semisfoară. (Vrabia trece pe deasupra apei)

Întindem piciorul drept spre spate, lăsându-ne complet pe piciorul stâng, pentru a forma o sfoară.

În acelaşi timp, întindem mâna dreaptă într-o curbă sus - stânga, apoi o mutăm pe lângă piciorul drept, cu palma orientată spre spate, în timp ce mâna stângă se retrage spre latura stângă cu palma în sus. Privirea fixează mâna dreaptă.

(Fig. 64 - 65)

De reţinut :

Întinderea piciorului drept şi mutarea palmei de-a lungul acestuia se face simultan.

Poziţia 4. Întoarce-te şi împinge cotul spre orizontală. (Întoarce moara de vânt înapoi)

1. Ne ridicăm şi facem o întoarcere în sensul acelor de ceasornic (dextrogir). Mişcăm piciorul stâng spre cel drept, pentru a forma un V. În acelaşi timp ducem mâna stângă orizontal în faţă, astfel încât să fie la nivelul pieptului, cu palma în sus, în timp ce palma dreaptă este plasată în interiorul mâinii drepte. Privirea va fixa mâna stângă.

(Fig. 66)

2. Întoarcem rapid corpul spre dreapta, mişcând piciorul drept în aceeaşi direcţie, cu genunchiul puţin îndoit şi jumătatea corpului lăsată pe piciorul stâng. În acelaşi timp, încordăm mâna dreaptă şi executăm o împingere având cotul îndoit, spre dreapta, cu musculatura degetelor arcuită în sus, în timp ce mâna stângă se retrage în faţa pieptului, cu palma în sus. Ambele picioare sunt puţin îndoite din genunchi. Privirea se fixează către dreapta.

(Fig. 67 a)


De reţinut :

Cotul trebuie încordat ca un arc. Umerii sunt relaxaţi, talia lăsată în jos, corpul ridicat.

Când executăm lovitura cu cotul, pot fi încordate ambele mâini către orizontală spre dreapta, pentru a obţine forţă ; ambele coate puţin îndoite, pumnul stâng îndoit în sus, iar pumnul drept răsucit puţin spre exterior.

(Fig. 67 b)


Poziţia 5. Întoarce-te şi separă-ţi palma. (Dragonul negru înţepeneşte)

Întoarcem corpul spre dreapta, pivotând piciorul drept pentru a forma un V, şi împingem palma stângă pe sub subţioara dreaptă. Întoarcem apoi corpul spre stânga, mişcând jumătatea piciorului stâng spre aceiaşi direcţie şi îndepărtăm mâinile spre lateral la nivelul pieptului, palmele în sus şi coatele puţin îndoite. Privirea fixează palma stângă.

(Fig. 68 - 69)

Secţiunea VIII - Palma care se întoarce

Poziţia 1. Roteşte palma dreaptă. (Pasărea zboară în vânt)

Pornind de la Poziţia 4, ne plimbăm în sensul acelor de ceasornic, cu palma dreaptă în faţă. În timp ce mişcăm piciorul drept în faţă, ducem mâna dreaptă spre dreapta, cu palma în faţă, în timp ce mâna stângă se plasează sub cotul stâng, cu palma în jos. Apoi mutăm piciorul stâng, ducând mâna dreaptă pe o curbă orizontală spre stânga cu palma în jos, în timp ce mâna stângă este adusă pe sub subţioara dreaptă.

(Fig. 70 - 71)


Când mişcăm piciorul stâng înainte, ducem şi palma dreaptă în faţa umărului stâng, având trunchiul uşor lăsat pe spate.


(Fig. 72)

Întoarcem apoi corpul spre dreapta în timp ce supinăm palma dreaptă şi îndoim braţul drept, corpul fiind înclinat în spate.


(Fig. 73)

Când mutăm piciorul drept înainte, întoarcem din nou antebraţul drept spre exterior şi curbăm braţul stâng pe o curbă exterioară spre faţă, cu palma în sus, şi forţa concentrată pe partea ulnară, în timp ce palma stângă rămâne sub subţioara dreaptă, cu palma în jos. Fixăm cu privirea palma dreaptă.


(Fig. 74)

De reţinut : Palma dreaptă se ridică încet, dar se împinge apoi cu putere înainte.

Poziţia 2. Ridică genunchiul şi loveşte înainte. (Maimuţa calcă pe o creangă)

După o scurtă pauză, ridicăm genunchiul drept şi înclinăm trunchiul puţin spre spate. Apoi, împingem piciorul drept în faţă cu forţa concentrată în degete, piciorul drept fiind întins, însă cu glezna în flexiune plantară, având piciorul stâng puţin îndoit de la genunchi. Privirea este fixată înainte.


(Fig. 75 - 76)

De reţinut : Când împingem piciorul drept, şoldul se mişcă înainte. Nu înclinăm corpul prea mult pe spate iar lovitura cu piciorul drept nu se face prea brusc.

Poziţia 3. Înşurubează palma în jos. (Vrabia trece peste apă)

Îndoim genunchiul în timp ce aşezăm piciorul drept în spate către dreapta. Ne lăsăm complet pe piciorul stâng pentru a forma o sfoară. În acelaşi timp, ridicăm cotul drept, întoarcem încheietura spre dreapta, şi cu o rotaţie interioară a mâinii, mutăm mâna dreaptă în jos, pe lângă piciorul drept, cu palma orientată în spate, în timp ce palma stângă se retrage spre coastele stângi, cu palma orientată în sus. Privirea va fixa mâna dreaptă.


(Fig. 77)

Poziţia 4. Palma care se întoarce. (Pitonul îşi întoarce corpul)

Întors spre interior pentru a forma un V. Înclinăm corpul spre spate şi-l răsucim uşor spre dreapta. În acelaşi timp, învârtim mâna stângă spre interior, cu palma în sus şi degetele separate. Concomitent, palma dreaptă se mişcă pe o curbă în sus, pe deasupra capului, orientată spre în sus, apoi o împingem pe o curbă dreaptă, înainte - stânga, concentrând forţa pe partea ulnară având şi cotul uşor îndoit.


(Fig. 78)

Simultan cu aceste mişcări ale mâinilor, ridicăm piciorul drept cu glezna în flexiune, pendulând corpul puţin în faţă. Ochii urmăresc palma dreaptă.


(Fig. 79 - 80)

Poziţia 5. Întoarce corpul şi înşurubează pumnul. (Pasărea zboară într-o pădure)

1. După o pauză scurtă, întoarcem corpul spre dreapta şi punem piciorul drept jos deviat către dreapta, uşor îndoit, iar greutatea corpului lăsată pe piciorul stâng. care este şi el, uşor îndoit din genunchi. Odată cu întoarcerea corpului, ducem palma dreaptă spre dreapta având cotul puţin îndoit, forţa concentrându-se pe partea ulnară, în timp ce palma stângă se retrage spre coastele din partea stângă, având palma în sus. Privirea fixează mâna stângă.


(Fig. 81)

2. Întoarcem corpul în sensul acelor de ceasornic (dextrogir), mişcând piciorul drept spe cel stâng pentru a forma un pas în V. În acelaşi timp, palma stângă este dusă spre subţioara stângă, cam la nivelul pieptului, cu palma în sus, în timp ce palma dreaptă este adusă pe braţul stâng. Privirea fixează palma stângă.


(Fig. 82)


De reţinut : Mişcarea pălmii drepte şi întoarcerea corpului se execută încet.

Poziţia 6. Întoarce corpul şi împinge ambele palme înainte. (Tigrul vânează prada)

Continuăm întoarcerea în sensul acelor de ceasornic (dextrogir), făcând un pas înapoi cu piciorul drept, şi ducem piciorul stâng spre glezna dreaptă. Facem apoi o semifandare, având călcâiul stâng ridicat, mişcându-l totodată spre dreapta. Când este aproape întins, îndoim ambele coate pentru a aduce ambele mâini spre urechi. Împingem apoi ambele mâini spre piept, cu braţele arcuite şi degetele mari rotunjite, dar şi orientate unele spre celălalte având totuşi, o distanţă între degete cam de 10 cm. Privirea fixează mâna dreaptă.


(Fig. 83)

De reţinut : Împingerea mâinilor şi mişcarea piciorului drept se execută simultan, iar forţa este concentrată pe palme. Capul trebuie ţinut drept, umerii lăsaţi, iar pieptul relaxat.

Poziţia 7. Mişcările sunt aceleaşi ca la Poziţia 3, Secţiunea 1.


(Fig. 84 - 86)

Notă finală la Ritualul (rutina) celor 8 Trigrame ale Palmei :

Toate poziţiile pot fi executate, înlocuind poziţiile "dreapta" cu "stânga" sau invers, regula stabilind-o practicantul, funcţie de cum are obişnuinţa sau înclinaţia. Când practicantul a avansat destul, poate schimba ordinea secţiunilor. La schimbarea poziţiilor sunt recomandaţi a se executa paşii. Aceştia însă nu trebuie luaţi prea departe sau prea la dreapta ori la stânga. Toate mişcările trebuiesc executate ritmic, ca o bucată de lemn care pluteşte pe apă. În acest consens, practicantul poate vedea lemnul, însă nu şi apa.

~ PARTEA 1 ~

Textele acestui site nu pot fi reproduse
fără acordul Şcolii Solomonare

000webhost logo