Cartea II - "Bazilica"

~ II. 04. Orientarea ~

Biserica Ortodoxă va fi orientată cu Altarul către Estul solstiţiului de iarnă. După Orientare, se sapă fundaţia şi se toarnă Temelia la sud-vest, care va include borna (Piatra Unghiulară) ce va servi de aici înainte, drept Punct de pornire pentru viitoarea Cotă de Nivel.

În betonul primei fundaţii care prinde Piatra Unghiulară, se înzideşte vietatea, după Ritual şi Tradiţie, doar de către Meşter şi un ucenic, dimineaţa înainte de răsăritul Soarelui... Fără ştirea Episcopului sau a celor din afara companionajului. Fără Ritual, nu se începe turnarea fundaţiei.

Unghiul drept se obţine din numerele 3, 4, 5 ale Crucifixului orientat cu capul Mântuitorului spre Răsărit pentru Bisericile Ortodoxe ... sau spre Apus, pentru cele Catolice. În trecut, verticalele zidurilor interioare se ţinea după Echer şi Firul cu Plumb. Dacă se cer abside circulare, acestea se determină din cercul obţinut cu ajutorul nodurilor după regula lui 22 / 7 luată pe jumătate.

Amplasamentul viitoarei bazilici trebuie verificat de către Căutătorul cu Nuiaua de Alun, pentru ca acel loc să nu conţină cursuri de apă subterană, cavităţi ori metale. Dacă se insistă să se construiască pe un astfel de spaţiu, atunci întreg perimetrul trebuie legat cu Piatra de Temelie.

Observaţie : Toate Măsurile legate de Înălţimea construcţiei, atât a navei, cât şi a turnurilor sau cupolei, trebuie astfel calculate, încât să respecte cu stricteţe Regula Cvintei, sau a proporţiilor de tipul : 3/2 ; 1 ; 2/3 ; 2/3 x 2/3 ; 2/3 x 2/3 x 2/3 ...

www.000webhost.com