Şcoala Solomonară - Mesajul Astrelor

Max & Augusta Foss Heindel
"Mesajul astrelor"


PRIMA PARTE
ASTROLOGIA NATALĂ

Capitolul XXVII – Tranzite

Poziţiile progresate ale planetelor sunt principalii indicatori ai evenimentelor ; dar poziţiile trecătoare sau tranzitele planetare în spaţiu în momentul exact al evenimentelor fortifică sau slăbesc efectele aspectelor temei progresate, după cum aceste planete sunt sau nu sunt de natură asemănătoare. Sunt puternice mai ales Lunile Noi. Tranzitele sunt indicate în efemeridele anului.

~ Luna crescătoare sau descrescătoare ~

Unul dintre punctele care, în Astrologie, dă cea mai mare bătaie de cap debutanţilor este cel al Lunii crescătoare şi al Lunii descrescătoare. Lucrările despre Astrologie folosesc frecvent aceste expresii, stabilind efectele diverselor configuraţii ; dar, după ştiinţa noastră, nu a fost dată nici o explicaţie la acest subiect şi credem că, cea care va urma, va clarifica chestiunea.

În fiecare lună, Luna intră în conjuncţie cu Soarele, iar această conjuncţie a luminătorilor este numită lunaţie sau Lună Nouă. După conjuncţie sau Lună Nouă, aceasta poate fi văzută la vestul cerului, foarte aproape de orizont, sub forma unui mic corn, zi de zi, suprafaţa luminată se măreşte şi, în momentul în care Luna este în opoziţie cu Soarele, ea îşi atinge maximum de lumină şi o desemnăm atunci cu numele de Lună Plină ; apoi ea urcă la estul cerului la ora la care Soarele apune.

Plecând din acest moment, în următoarele 15 zile, Luna răsare din ce în ce mai târziu în noapte, iar partea discului său descreşte exact până la următoarea conjuncţie cu Soarele sau Lună Nouă. Persoanele matinale pot să o vadă la orient, chiar înainte de răsăritul Soarelui, cornul său subţire detaşându-se pe bolta cerească. Astfel, Luna creşte în lumină, din momentul conjuncţiei sale sau Lună Nouă, până la cel al opoziţiei sale sau Lună Plină, şi descreşte de la Lună Plină la următoarea Lună Nouă. Datele Lunii Noi, Lunii Pline şi a eclipselor sunt date în ale noastre "Efemeride ştiinţifice simplificate" [Junior and Senior Astrology Courses], la care îl trimitem pe cititor.

Tranzitele lui Neptun, Uranus, Saturn şi Jupiter sunt importante, doar atunci când studentul a devenit familiarizat cu misterele horoscopului progresat ; moment în care va putea să scrie eficient poziţia zilnică a acestor planete în afara horoscopului progresat şi să supravegheze efectul lor, cât şi aspectele Lunilor Noi. Dar mai ales, trebuie să fie atent să observe în horoscopul progresat principiile fundamentale, căci aspectele de fantezie sunt stofa din care se fac visele, ele constituie lanţul şi textura romanelor astrologice, care se sfârşesc în iluzii, lăsându-l pe astrolog cu buzele umflate. Este, dacă vreţi, mai comod în a manevra naveta imaginaţiei printre planetele natale, progresate şi în tranzit, printre Casele corespunzătoare şi multitudinea de aspecte pe care le formează, decât o judecată lucidă bazată pe punctele esenţiale ale unui horoscop care este aproape întotdeauna justificată de evenimente.

Saturn în tranzit la o conjuncţie cu Soarele, cu Luna, cu Venus sau cu Jupiter natale. Aceste tranzite diminuează vitalitatea şi joacă un rol de sugrumător asupra inteligenţei subiectului. Indică o tendinţă manifestată prin guturai, o tristeţe morbidă, la amânări, la decepţii ; iar dacă Saturn, devenind retrograd ar trece şi re-trece peste aceste puncte, va rezulta cumulat, o lungă perioadă de neplăceri şi griji.

Saturn în tranzit la o cvadratură sau la o opoziţie a Soarelui, a Lunii, a lui Venus sau a lui Jupiter natale. Aceste aspecte vor produce aceleaşi efecte ca şi conjuncţia, dar cu mai multă intensitate. În plus, pot exista căderi, răniri sau fracturi de oase.

Saturn în tranzit la un sextil sau un trigon al Soarelui, al Lunii, al lui Venus sau al lui Jupiter natale. Aceste aspecte, atât cât ne-am putut da seama, nu dau nici un avantaj (unei persoane comune - n. red.).

Saturn în tranzit la un sextil sau un trigon al lui Mercur natal. Aceste aspecte întăresc mentalul şi-l fac mai capabil de concentrare, atunci când Saturn este mers direct. Când această planetă este retrogradă sau în aspect cu Mercur prin cvadratură sau opoziţie, rezultă spaime, suferinţe, melancolie şi neplăceri. Este periculos să se călătorească în acel moment.

Saturn în tranzit la Marte, Uranus sau Neptun natale (sau chiar Saturn natal - n. red). Aceste tranzite indică întotdeauna o perioadă tulbure, oricare ar fi aspectul, iar natura grijilor este determinată de casa şi zodia în care este situată planeta afectată.

Saturn în tranzit la Mijlocul Cerului natal. Acest aspect produce întotdeauna calomnie, discreditare, pierderea prestigiului.

Saturn în tranzit la Casa a VI-a sau a XII-a, sau la Ascendent. Aceste poziţii au un efect rău asupra sănătăţii, în părţile corpului corespunzătoare semnelor, care sunt pe cuspida acestor Case.

Jupiter în tranzit la un sextil sau la un trigon la Soare, la Lună, la Venus sau la Mercur natale. Aceste aspecte aduc sănătate, fericire, câştiguri în raport cu indicaţiile natale. Dacă Jupiter retrogradează, nu va fi atât de activ, dar perioada benefică va fi prelungită de trecerea sa directă, repetată peste aspectele bune.

Jupiter în tranzit la o cvadratură sau la o opoziţie la Soare, la Lună, la Venus sau la Mercur natale. Aceste aspecte nu sunt foarte rele, pentru că răul nu coabitează cu natura profundă a lui Jupiter.

Jupiter în tranzit sau în aspect la Saturn, la Marte, la Uranus sau la Neptun natale. Aceste aspecte nu produc rezultate apreciabile, pentru că baza naturii acestor planete este pe de-a-ntregul diferită, cum diapazoanele cu tonuri diferite nu-şi răspund deloc unul altuia.

Uranus în tranzit la Soare sau la Venus natale. Aceste tranzite produc iubiri romaneşti, plăceri boeme, evenimente în afara convenţiilor obişnuite. Când Uranus este retrograd, aceasta poate să dureze mult, iar dacă este în aspect rău în tema natală, poate să rezulte imoralitate, scandal şi divorţ.

Uranus în tranzit la Marte, la Lună sau la Mercur natale. Aceste aspecte au tendinţa să facă persoana lipsită de frică, cu o dispoziţie vagabondă, mereu în mişcare, excentrică, iar dacă alte date ale horoscopului concurează cu acestea, excentricitatea poate atinge nebunia, forma tulburărilor mentale variind de la violenţă, atunci când sunt provocate de Marte, la o blândă idioţenie, atunci când sunt produse de Lună.

Uranus în tranzit sau în aspect rău cu Saturn, Marte sau Neptun natale. Aceste tranzite cauzează neplăceri, a căror natură este indicată de casa şi zodia în care este plasat Uranus. În acest caz, atât cât am putut observa, aspectele bune nu produc nici un efect favorabil (pentru o persoană comună - n. red.).

Neptun în tranzit la Lună sau la Neptun natale. Aceste tranzite aduc o trezire spirituală, însoţită de vise şi viziuni de natură înaltă. Aceste aspecte sunt bune şi pentru călătorii; totuşi aspectele rele, fac mentalul impur, poluat, criminal, dacă horoscopul natal se pretează la aceasta, astfel încât subiectul poate comite o crimă şi să fie închis. Şi mediumitatea rezultă adesea din aceste tranzite.


Textele acestui site nu pot fi reproduse
fără acordul Şcolii Solomonare