Şcoala Solomonară - Mesajul Astrelor

Max & Augusta Foss Heindel
"Mesajul astrelor"


PRIMA PARTE
ASTROLOGIA NATALĂ

Capitolul XVIII – Rezumatul doctrinei astrologice

Studenţii în Astrologie vor găsi foarte util în interpretarea temelor astrologice din tabelul următor ; căci, deşi planetele conferă mai multe trăsături caracteristice, decât dăm noi aici, aşa cum a fost demonstrat în capitolele precedente, care au tratat locul şi aspectele fiecărei planete, cuvintele-cheie ale tabelului nostru dau, într-un mod succint, chintesenţa trăsăturilor caracteristice conferite fiecărei planete, în funcţie de configuraţia în care se găseşte, bună sau rea.

Atunci când studentul posedă (înţelege) bine semnificaţia poziţiei şi aspectelor diferitelor planete descrise în capitolele precedente, poate cu cea mai mare uşurinţă să dea o interpretare efectului fiecărui aspect, combinând cuvintele-cheie din tabelul de mai jos şi elaborându-le.

De exemplu, dacă veţi interpreta o temă astrologică în care Soarele este în trigon cu Saturn, daţi descrierea conţinută în tabel după cum urmează :

"Soarele, plin de forţă vitală, întreprinzător, autoritar, în trigon cu Saturn reflexiv, perseverent, metodic, meditativ, îi va da lui X o puternică amprentă asupra vieţii, în acelaşi timp şi curaj şi prudenţă astfel încât, deşi poate părea întreprinzător în anumite momente, îşi va calcula întotdeauna cu grijă obstacolele de trecut, nu va încerca nimic ca un temerar, ci îşi va urma scopul odată ce a hotărât să meargă înainte. Va fi sistematic, ordonat, metodic, perseverent în tot ceea ce realizează. Nu va lua nici o hotărâre, decât după ce s-a gândit şi a deliberat bine ; de aceea eforturile sale vor fi în general încununate de succes. Prevenitor, plin de tact, diplomat în raporturile sale cu alţii, va fi cel mai adesea capabil de a obţine ceea ce doreşte. Calităţile sale îl fac să reuşească ; va aduna o avere frumuşică, căci Saturn tezaurizează."

În acelaşi fel, studenţii pot combina cuvintele-cheie ale tuturor celorlalte aspecte de pe acest tabel, dezvoltându-le cum pot mai bine. Aceasta, şi puţină practică, îi va face capabili de a da o interpretare bună oricărei teme astrologice care le va fi cerută. Pentru o demonstraţie mai amplă a aceste metode, îi sfătuim pe studenţi să studieze nativităţile copiilor din revista "The Rosicrucian Magazine", acolo unde este de folos.


Tabelul cuvintelor cheie al vibraţiilor planetare
+ Soarele
energic, întreprinzător, demn, autoritar.
- Soarele
leneş, apatic, despotic, laş.
+ Venus
armonioasă, artistică, frumoasă încântătoare, veselă, suavă.
- Venus
împrăştiată, senzuală, vulgară, indolentă, nonşalantă, gălăgioasă.
+ Mercur
Spirit treaz, versatil, elocvent, literar, îndemânatic, abil.
- Mercur
Neliniştit, neprevăzut, impertinent, bârfitor, necinstit, mincinos, neîndemânatic.
+ Luna
magnetică, imaginativă, plastică, schimbătoare.
- Luna
negativă, temporizatoare, visătoare, oscilantă, vizionară, frivolă, puerilă, tracasantă (agasantă).
+ Saturn
prudent, calculat, metodic, perseverent, prevenitor, econom, plin de tact.
- Saturn
maliţios, materialist, melancolic, pesimist, avar, obstructiv, închis, suferind.
+ Jupiter
respectuos faţă de legi, caritabil, conservator, supus, generos, binevoitor.
- Jupiter
indolent, temporizator, pompos, ostentatoriu, prodig, împrăştiat, nesupus faţă de legi.
+ Marte
generos, întreprinzător, energic, entuziast, constructor.
- Marte
grosier, combativ, egoist, contrazicător, distructiv, pasionat, îndrăzneţ, impulsiv, coleric.
+ Uranus
cu idei avansate, cu caracter romanesc, original, independent, iubitor de libertate, cu spirit inventiv.
- Uranus
de moravuri frivole, duşmanul convenţiilor, fanatic, nedemn de încredere.
+ Neptun
ocult, profetic, inspirator, muzical, înclinat spre spiritualitate, spre devoţiune.
- Neptun
viclean, inconstant, înşelător, necinstit, predispus la mediumitate.

Forţa şi slăbiciunile planetelor

Exprimate prin înălţare, exaltare, gradele critice, etc.

Indicaţiile citate mai sus ale efectelor şi influenţelor planetelor în relaţie cu diferitele Case şi zodii, cât şi efectele şi influenţele poziţiilor şi aspectelor ca paralela, conjuncţia, sextilul, cvadratura, trigonul şi opoziţia sunt predispuse unor mari modificări în funcţie de alte configuraţii ale temei astrologice sau dacă planetele sunt doar înălţate sau în detrimentul lor, exilate sau în cădere, plasate în grade critice, etc. O simplă privire pe tabelul puterilor planetare, dat mai jos, va arăta semnele în care diferite planete sunt puternice sau slabe, iar atunci când studentul ştie în ce semn o planetă guvernează sau este exaltată, nu mai are decât să-şi amintească că această planetă are căderea sa sau detrimentul său în zodia opusă.

De exemplu, Soarele guvernează Leul şi este exaltat în Berbec ; rezultă că este puternic în aceste semne, iar cum zodiile opuse sunt Vărsătorul şi Balanţa, e evident că Soarele plasat în aceste semne este comparativ mult mai slab. Un alt factor important pe care e necesar să-l luăm în considerare este înălţarea. Cu cât o planetă este mai aproape de Mijlocul Cerului, cu atât ea este mai înălţată şi mai puternică. Consultând tabelul puterilor planetare, vedem că Marte guvernează Berbecul şi este exaltat în Capricorn. Să presupunem că într-o temă astrologică, Marte se află plasat aproape de Mijlocul Cerului, în Berbec sau în Capricorn şi în cvadratură cu Soarele, aproape de Ascendent. Răul va fi atunci mult mai mare, decât dacă Marte ar fi în Balanţă sau în Rac, zodii ale căderii sau detrimentului său, iar Soarele plasat pe Mijlocul Cerului, în înălţare şi deasupra lui Marte. La fel, dacă Soarele ar fi plasat în Berbec, zodia exaltării sale, aproape de Mijlocul Cerului, în plină înălţare şi în trigon cu Jupiter în propria sa zodie, Săgetătorul, efectul lor ar fi mult mai marcant, decât dacă ar fi plasate în zodiile căderii sau debilităţii lor. Amintindu-şi acest tabel şi nepierzând din vedere importanţa înălţării, studentul va fi mult mai capabil de a-şi forma o opinie corectă despre efectul planetelor într-o nativitate oarecare, decât dacă ar fi lipsit de aceste baze de apreciere.

TABELUL DEMNITÃŢILOR PLANETARE

Planetă

Guvernator

Exil

Exaltare

Cădere

 19 ş

 27 ş

 15 ş

 3 ş

 21 ş

 15 ş

 28 ş


Grade critice

O altă diviziune a zodiacului de care e uşor să ne amintim şi pe care e important să o luăm în consideraţie este bazată pe trecerea Lunii prin cele 12 zodii, plecând din primul grad al Berbecului. Luna face aproximativ 28 de zile pentru a parcurge zodiacul şi se mişcă cu o viteză medie de 13 ° pe zi. În consecinţă, dacă plecăm din Berbec 0 °, şi dacă măsurăm traiectul unei zile, ziua a 2-a va începe la al 13-lea ° ; a 3-a la al 26-lea °, a 4-a la al 9-lea ° al Taurului ; în a 5-a zi, Luna va pleca de la al 21-lea ° al aceluiaşi semn ; în a 6-a zi, din al 4-lea ° al Gemenilor ; în a 7-a, din al 17-lea ° al aceleiaşi zodii, pentru a-şi completa primul sfert, atingând astfel cuspida Racului, în dimineaţa celei de a 8-a zi. Este evident că va atinge aceleaşi ° ale zodiilor ce compun celelalte 3 sferturi, în timpul celorlalte 3 săptămâni de care are nevoie pentru a-şi completa circuitul, iar noi putem să ne amintim gradele critice astfel :

În semnele cardinale - Berbecul, Racul, Balanţa, Capricornul - primul, al 13-lea şi al 26-lea ° sunt critice.

În semnele fixe - Taurul, Leul, Scorpionul, Vărsătorul - al 9-lea şi al 21-lea ° sunt critice.

În semnele comune - Gemenii, Fecioara, Săgetătorul, Peştii - al 4-lea şi al 17-lea ° sunt critice.

S-a remarcat că atunci când o planetă este la mai puţin de 3 ° de unul dintre aceste puncte critice, ea exercită în viaţă o influenţă mult mai puternică, decât ar face-o altfel.

Studenţii trebuie să-şi reamintească : dacă o planetă se află în zodia căderii sau detrimentului său şi într-un ° critic, va fi prin acesta întărită în bine sau în rău, în funcţie de natura sa sau aspectul considerat, şi că, dacă una dintre planete este în zodia sa de exaltare, foarte înaltă şi într-un ° critic, aspectele sale vor fi excesiv de puternice şi se vor face simţite mult mai mult, decât dacă lucrurile ar fi stat altfel.

Mercur înainte sau după Soare

Un punct important, adesea neglijat, este poziţia lui Mercur în raport cu Soarele. Dacă Mercur este în aceeaşi zodie la un ° mai mic decât cel ocupat de Soare, răsare înaintea Soarelui şi împinge ca să spunem aşa, razele Astrului zilei înainte. Dar când este plasat în aceeaşi zodie la 1 ° mai mare decât Soarele sau în zodia următoare, răsare atunci după Astrul zilei care îl eclipsează, ca să spunem aşa. De aceea, dacă Mercur, planeta intelectului, a logicii şi a raţiunii răsare înaintea Soarelui, dă un intelect mai fin, mai alert, decât dacă-l urmează.

Vă ajutaţi stelele ?

Auzim adesea studenţii în Astrologie exprimându-şi neplăcerea faţă de felul în care astrele acţionează. Ei spun că predicţiile rele vin întotdeauna la fix şi că efectele lor se fac prea bine simţite, în timp ce previziunile bune par a avea o influenţă mică sau chiar deloc ; aceasta îi miră.

V-aţi dat vreodată seama că este imposibil să obţii ceva, nefăcând nimic altceva, decât încercând să creezi acel ceva, din nimic ? Aceasta se aplică la toate circumstanţele vieţii, fie că aveţi nevoie de o fărâmă de pâine, fie de o poziţie, de vreo favoare sau de orice alt lucru. Dacă uneori credeţi că puteţi obţine ceva fără să plătiţi, veţi avea de reglat preţul mai târziu, şi cu dobândă, căci aceasta este legea naturală a Justiţiei cum că nimic nu este dat pentru nimic ; trebuie să existe o compensaţie într-un mod sau altul. Talerele balanţei se pot, pentru multă vreme, apleca într-o parte, dar la fel de sigur cum pendulul oscilează în mod egal de fiecare parte a punctului neutru, la fel şi talerele justiţiei urcă şi coboară până ce echilibrul va fi atins.

Acelaşi principiu se aplică şi Astrologiei. Se spune : "Ajută-te, şi cerul te va ajuta." Putem spune de asemenea, că astrele îi ajută pe cei care se ajută singuri, căci astrele sunt miniştrii lui Dumnezeu, şi trebuie să ne amintim mereu că ele indică tendinţele (vectorii de circumstanţă - n. red.), că marchează timpul în care ocaziile sunt coapte, dar că niciodată, în nici o circumstanţă, nu vor forţa pe nimeni să acţioneze într-un mod sau altul. Totuşi rezultantele nu sunt evenimente datorate hazardului ; ele sunt pentru noi lecţii şi experienţe din care putem obţine profit sau nu, în anumite limite, în funcţie de alegerea noastră.

De exemplu, când Luna formează o cvadratură cu Marte, ea ne aduce o ocazie de a ne înfuria şi de a ne crea, din acest fapt, o sursă de neplăceri, iar atunci când furia a trecut, gândindu-ne la incident, să ne spunem : "Cât am fost de stupid, încât să permit unui incident atât de lipsit de importanţă să-mi tulbure liniştea !". Şi dacă ne servim util de cunoştinţele noastre de Astrologie, vom cunoaşte efectul unei cvadraturi a Lunii cu Marte, prin urmare, vom lua din timp hotărârea de a rămâne calmi şi ne vom spune : "Iată o ocazie de a ne guverna aştrii ! " Ne vom stăpâni furia, pentru a rămâne ponderaţi orice s-ar întâmpla. Şi dacă apare o ocazie de mânie, vom fi stăpâni pe noi-înşine, pasiunile vor putea tuna înăuntrul nostru, însă ne vom păstra sângele rece şi ne vom putea exterioriza cu mult calm. Apoi, pericolul odată trecut, vom obţine o victorie şi în plus vom învăţa o lecţie pe care trebuia să ne-o însuşim. La fel, dacă se prezintă o cvadratură a Lunii cu Saturn, care te face îngrijorat şi te face să vezi viaţa în negru, studentul în Astrologie îşi va spune la vederea unei astfel de configuraţii : "Nu, nu-mi voi bate capul cu acesta ; neliniştea nu aranjează lucrurile, ci le adânceşte mai degrabă, căci ia toată forţa de care avem nevoie pentru a triumfa asupra obstacolelor. Mă voi forţa să văd partea bună a situaţiei şi voi face tot ceea ce pot pentru a remedia această neplăcere."

Se ştie că marea majoritate a lucrurilor pentru care ne necăjim dinainte nu se întâmplă niciodată ; iar dacă studentul poate învăţa prin această instrucţie planetară, să-şi păstreze echilibrul, să înceteze să se mai neliniştească, putem spune că-şi guvernează aştrii şi că a înţeles o lecţie importantă. Dacă îşi ajută stelele, folosindu-se de lecţii care au ca misiune să-l înveţe, influenţele rele nu vor mai avea asupra lui aceeaşi putere pe care ar fi avut-o dacă, pasiv, şi-ar fi încrucişat braţele spunând : "Ei bine, nu pot face nimic, sunt sub influenţa direcţiilor rele şi evident că lucrurile vor lua o întorsătură proastă, orice aş face !". Există în fiecare temă astrologică un factor dominant care este Voinţa individuală. Amintiţi-vă bine că horoscopul nu arată decât tendinţele şi că el nu are nici o putere să vă forţeze la nimic ; forţa motrice este în voi. Suntem aşadar, în faza finală de analiză a factorului determinant al horoscopului nostru şi putem afirma că, prin exercitarea unei voinţe cu o forţă suficientă, să ştim să ne guvernăm chiar şi aştrii.

Se ştie că suntem cu toţii slabi şi, în consecinţă, incapabili de a exersa, oricând, forţa de voinţă necesară. Însă acesta este motivul pentru care ne sunt trimise influenţele rele, ca să ne facem voinţa mai puternică şi mai fermă, să învăţăm să facem lucrul dorit, în timpul dorit. Nu depinde decât de noi, să ajungem în situaţia de a fi constrânşi de circumstanţele exterioare sau de voinţa noastră interioară, ceea ce este, desigur, calea cea bună - de aceea, studenţii în Astrologie trebuie să fie capabili, mai mult decât oricine, să-şi conducă în deplină siguranţă viaţa printre obstacolele existenţei, deoarece sunt avertizaţi, ştiu ce trebuie să se întâmple şi pot să se pregătească dinainte.

Ne întrebăm : "De ce direcţiile bune nu aduc întotdeauna şi o măsură echivalentă de bine ?". Se poate răspunde : din cauza lipsei de cooperare. Este într-adevăr la fel de necesar să ne ajutăm stelele într-o direcţie, precum şi de a le contracara în cealaltă. Poate sunteţi într-un moment cu finanţele personale în deficit şi nu este nimic care să le refacă, doar cu speranţele bazate pe o puternică direcţie favorabilă, cum ar fi un trigon al Lunii în progresie cu guvernatorul casei a VI sau cu Soarele. Sunteţi sigur, din punct de vedere astrologic, că veţi obţine situaţia cea bună care vă va pune pe picioare ! Aceasta este foarte bine, puteţi fi sigur că ocazia se va prezenta, dar să nu speraţi că o veţi întâlni, fără eforturi din partea voastră ; dacă un lucru merită osteneala de a fi însuşit, el merită şi osteneala de a fi căutat, merită osteneala de a face tot posibilul pentru a-l obţine : nu neglijaţi deci nici un detaliu, dacă aveţi de făcut o vizită unei persoane care are puterea de a vă acorda o favoare, îmbrăcaţi-vă cu grijă, dar nu vizibil ; amintiţi-vă că prima impresie este de cea mai mare importanţă ; să aveţi în mână toate muniţiile sub formă de recomandări şi tot ceea ce credeţi că poate să vă fie util, ca şi cum nu aţi conta pe un aspect astrologic pentru a obţine ceea ce doriţi, folosiţi-vă de toate mijloacele pentru a vă impresiona în mod favorabil patronul în perspectivă, cu talentele dumneavoastră. Abia aşa, vă veţi vedea eforturile încununate de succes, căci v-aţi ajutat aştrii, pentru ca norocul să fie prins.

Sau mai mult, sunteţi pe punctul de a vă realiza o întreprindere comercială cu un asociat, iar dumneavoastră vă simţiţi plin de încredere din cauza unui trigon al Lunii cu Soarele şi cu Venus în Casa a VI. Aveţi grijă totuşi, şi nu lăsaţi deoparte orice prudenţă, sub pretextul că aveţi o astfel de configuraţie astrologică, nimic nu ar trebui să intre în asociaţia dumneavoastră, care să nu fie în regulă, căci dacă aţi acţiona astfel, v-aţi neglija datoria şi nu veţi mai avea nici un motiv să blestemaţi stelele, dacă, mai târziu, vă veţi da seama că asociatul dumneavoastră nu este ceea ce aţi sperat. În epoca noastră, nimic nu e mai necesar decât bunul simţ, iar aceasta se aplică atât Astrologiei, cât şi altor aspecte ale vieţii.

Ocazia poate fi comparată cu o alunecare a noastră şi a dorinţelor noastre pe o pârtie ; este deci, necesar să facem efortul iniţial suficient de mare pentru a lansa sania pe panta pe care trebuie să o urmeze : acest efort odată făcut, rolul nostru se termină, orice lucru va merge după dorinţă, sub direcţii favorabile, căci astrele sunt cu noi pentru a influenţa alte elemente în favoarea noastră sau pentru a întări capacitatea noastră de discernământ, care ne va indica ceea ce este mai bine pentru noi.

Dacă doriţi să cunoaşteţi cu adevărat, influenţa direcţiilor, a tranzitelor, cât şi a ceea ce noi numim poziţia actuală a stelelor pe cer, luaţi o efemeridă a anului şi notaţi aspectele Lunii pentru luna curentă. Atunci când Luna este în opoziţie cu Marte, veţi constata la oameni o lipsă generală de energie şi de ambiţie, ar fi mai degrabă dispuşi să distrugă, decât să construiască ; dar atunci când există conjuncţie între cele două planete, oamenii devin activi, energici, însă se vor lăsa ghidaţi mai mult de impuls, decât de bunul simţ, în aşa fel încât vor face puţin bine şi, involuntar poate, vor face rău ; Atunci când Luna şi Marte sunt în trigon, vom observa o dorinţă generală de a face ceva de natură constructivă, şi vor reuşi în eforturile lor. O cvadratură a Lunii cu Marte face ca persoanele să fie iritabile, certăreţe, gata să distrugă, să se supere pe toată lumea, vădind parcă o absurditate netratabilă.


Textele acestui site nu pot fi reproduse
fără acordul Şcolii Solomonare