Şcoala Solomonară - Mesajul Astrelor

Max & Augusta Foss Heindel
"Mesajul astrelor"


PRIMA PARTE
ASTROLOGIA NATALĂ

Capitolul XIII – Jupiter, planeta bunăvoinţei

De la fiecare dintre Ierarhiile divine, care au contribuit la naşterea şi la evoluţia omenirii, am primit anumite calităţi şi capacităţi, graţie cărora ne-am înălţat în marea şcoală a vieţii de la neştiinţă la omnişcienţă, de la neputinţă la omnipotenţă. De la Seniorii lui Venus am primit darul nepreţuit al iubirii, care uneşte omenirea prin diferitele grade de sentimente dintre cele mai tandre, care fac viaţa atât de frumoasă ; de la Seniorii lui Mercur, darul nu mai puţin preţios al inteligenţei, care ne face capabili de a cuceri lumea materială şi de a obţine bunăstarea.

Totuşi, e nevoie de ceva mai mult. Scânteia divină din noi caută în mod constant să se exteriorizeze : cu cât cresc aceste două calităţi de iubire şi de inteligenţă, cu atât această forţă superioară ne presează. Ori, dacă Spiritul caută să se înalţe spre sursa sa divină, această forţă nu poate fi pe deplin satisfăcută doar prin mijlocul iubirii umane exprimate de Venus : iubirea trebuie să atingă nota sa culminantă în octava sa superioară, Uranus. Fervoarea religioasă se exprimă atunci într-o devoţiune de natura cea mai sublimă ... dar există totuşi încă o lacună : sentimentul lipsit de cunoaştere este incomplet. Provocarea (incitaţia) interioară nu poate fi nici ea satisfăcută dacă, pe calea intelectului, nu tinde să se ridice până la percepţia lui Neptun, octava superioară a lui Mercur - căci intelectul, chiar de ar fi la fel de tăios ca lama unui brici, nu serveşte la nimic atunci când e lipsit de iubire.

Rezultă deci că înţelepciunea nu poate să se nască decât din unirea iubirii cu intelectul. Cunoaşterea datorată lui Mercur, deşi nu e nici bună, nici rea în ea însăşi, poate fi utilizată în unul sau în celălalt scop. Geniul însuşi nu arată decât predispoziţia acestei cunoaşteri. Să vorbim, de exemplu, de un geniu militar care posedă o cunoaştere minunată a tacticii de război, un militar de carieră, că e un Napoleon sau un simplu soldat, nu poate fi clasat printre înţelepţi, căci el calcă în picioare deliberat cele mai frumoase sentimente ale inimii.

Doar atunci când capacitatea mercuriană a intelectului este temperată, topită şi echilibrată cu capacitatea de iubire născută din inimă şi fecundată de raza de raza lui Venus care naşte înţelepciunea. Aceasta este calitatea pe care spiritul planetar al lui Jupiter caută să-l infuzeze în omenire pentru a o ajuta în evoluţia sa spirituală ; astfel, raza jupiteriană face oamenii amabili, rafinaţi şi generoşi, supuşi legilor, veseli şi optimişti. Adevăratul jupiterian chiar este descris ca de viaţă - în general corpolent - a cărui inimă este aproape întotdeauna mai mare decât pieptul, vast totuşi. Gura sa este întotdeauna luminată de un zâmbet larg; inima sa plină de afecţiune este atât de demonstrativă încât, atunci când vă strânge mâna, ligamentele braţului vostru sunt zdrobite.

Întotdeauna gata să ia parte la orice, e binevenit peste tot şi primit de toţi. Pare a vă fi recunoscător atunci când îi cereţi să vă facă o favoare şi nu este niciodată atât de fericit, decât atunci când munceşte din greu pentru a-i ajuta pe alţii. Nu ar face rău nici unei muşte şi nu se înfurie niciodată pentru lucrurile ce-l privesc personal ; dar când e mişcat de o indignare (supărare) dreaptă, provocată de nedreptăţile de care este afectat celălalt, poate fi teribil în supărarea lui ; totuşi, nu va fi niciodată crud cu agresorul sau opresorul : îşi va exprima mila faţă de ei de îndată ce îi va fi învins. Aşa este jupiterianul pur. E inutil să spunem că nu se întâlneşte decât rar în zilele noastre. Fără îndoială, un număr crescând de oameni încep să meargă pe calea înţelepciunii şi manifestă trăsăturile jupiteriene.

Se spune că ocazia bate la toate uşile ; totuşi, auzim adesea oameni plângându-se de soarta lor şi spunând că n-au avut niciodată noroc. Saturn este blamat pentru toate ghinioanele noastre, atunci când începem să studiem Astrologia. Căutăm atât de intens răul, încât uităm în general să vedem binele şi lăsăm astfel să ne scape ocazii favorabile. Saturn face 30 de ani în cursa sa pentru a termina turul temei noastre de nativitate şi pentru a forma un aspect cu toate planetele, în timp ce Jupiter a cărui influenţă este cea mai eminamente benefică din tot sistemul solar face acest tur în 11 ani ; deci, avantajele pe care poate să le aducă sunt aproape de 3 ori mai multe, decât ghinioanele aduse de aspectele rele ale lui Saturn.

Sigur este că primim de la ceilalţi ceea ce le dăm : fiecare dintre noi este învelit (înconjurat) de o subtilă atmosferă aurică, colorată de sentimentele noastre faţă de ceilalţi, cât şi de gândurile şi ideile (părerile) celorlalţi despre noi. Dacă facem loc în inimile noastre josniciei, ea va colora atmosfera noastră, în aşa fel încât vedem răutatea la alţii şi în acţiunile lor faţă de noi. Trezim această dispoziţie în ei, la fel cum vibraţiile unui diapazon dau naştere aceluiaşi sunet într-un altul de acelaşi calibru. Din contră, dacă cultivăm calităţile jupiteriene de bunăvoinţă, zâmbetul său deschis, cordiala sa atitudine mentală, etc., răspunsul se va face simţit curând în cercul relaţiilor noastre, iar aspectul benefic al lui Jupiter va avea atunci un efect mai mare făcându-ne şi viaţa şi munca agreabile.

Jupiter este în esenţă în domiciliu în Peşti sau în Săgetător, zodia aspiraţiei. Este exaltat în Rac, domiciliul Lunii, căci atomul-germene care furnizează corpul Ego-ului gata să se încarneze este proiectat de Lună în sfera Racului. Acolo, Jupiter, reprezentând partea spirituală a fiinţei, prezidează intrarea Ego-ului însuşi în corpul fizic. Jupiter guvernează şi sângele în care îşi găseşte expresia Spiritul interior - deşi activitatea lui Jupiter este legată mai ales de circulaţia arterială. Favorizează asimilaţia şi creşterea; guvernează şi ficatul (Saturn guvernează vezica biliară).

Jupiterienilor le place ostentaţia şi parada ; în practicile lor religioase, le place ceremonialul ; sunt ataşaţi de ortodoxie (de calea cea dreaptă, de moralitate, indiferent de religie şi cult) şi detestă adesea ceea ce se îndepărtează de la aceasta, ca nefiind sancţionat de societate.

Atunci când Jupiter este afectat, influenţa sa face ca persoana să fie senzuală, dedată plăcerilor simţurilor, lacomă, extravagantă, fără respect pentru lege, puţin îngrijorată de plata obligaţiilor sale : de unde pericolul de a-şi pierde sănătatea, de a avea neplăceri cu justiţia şi, în consecinţă, de a se expune la dizgraţia publică. Jupiter afectat face ca omul sportiv să fie pasionat de joc şi de cursele de cai.

~ Jupiter în cele 12 Case ~Jupiter în Casa I, atunci când e bine aspectat, e semnul unei sănătăţi bune şi, în general, semn de prosperitate. Dă o fire bună, un caracter amabil, o fire care respiră cordialitatea, onoarea şi cinstea. Nativului îi plac distracţiile, mai ales sportul şi călătoriile. O abilitate mare în execuţie, îl va face căutat pentru poziţii eminente. Va avea tendinţa să devină foarte puternic în ultimii ani de viaţă.

Jupiter afectat pe Ascendent indică abandonul într-o pasiune oarecare, determinată de zodia în care este plasat. În Rac, va însemna un mâncăcios inveterat, făcând din stomacul său un zeu cu rezultatul inevitabil, de-a lungul anilor, al unei îngrăşări exagerate şi a hipertrofiei ficatului. În Săgetător, prezice un jucător înrăit, care şi-ar risca şi sufletul pe cap sau pajură. În Peşti, pronostichează un beţiv incurabil. În Scorpion, un senzual de cea mai rea specie, şi aşa mai departe în toate celelalte zodii. Putem spune de asemenea, că atunci când Jupiter este afectat pe Ascendent, sănătatea se alterează printr-o intoxicaţie a sângelui.

Jupiter în Casa a II-a, în bune aspecte, mai ales cu Soarele sau cu Luna, pronostichează o mare prosperitate financiară ; este, sub acest raport, o poziţie fericită chiar şi atunci când Jupiter este afectat ; doar că în acest caz, persoana este susceptibilă de a avea pierderi printr-o administrare proastă. Când Jupiter nu are nici un aspect, nu ajută în nici vreun fel, iar persoana poate fi atunci redusă la cea mai profundă mizerie.

Jupiter în Casa a III-a, în bune aspecte, dă o natură extrem de optimistă, în aşa fel încât, oricare ar fi obstacolele pe care nativul ar putea să le întâlnească în viaţă, va vedea întotdeauna reversul argintiu al norului şi va reuşi să uite chiar şi de nor. Se va bucura de avantaje excepţionale pentru educaţia sa ; şi, mai mult chiar, va obţine din aceasta orice profit posibil. Va fi foarte iubit de fraţii şi surorile sale, şi de persoanele din anturajul său, a căror ajutor îi va fi foarte util. Această poziţie indică succes prin călătorii, scrieri şi publicaţii. Atunci când Jupiter este afectat în Casa a III-a, persoana va fi expusă la naufragii şi la accidente în cursul călătoriilor sale, dar nu i se va întâmpla nimic rău, deşi va scăpa ca prin urechile acului.

Jupiter afectat de către Saturn, face ca persoana să fie fără griji şi indolentă ; persoana va pierde atunci respectul şi stima apropiaţilor săi, iar dacă Marte este advers, aceştia nu vor mai avea încredere în ea, din cauza actelor sale imprudente şi temerare.

Jupiter în Casa a IV-a, în bune aspecte, este prevestitorul celei mai reuşite fericiri familiale, mai ales în ultima parte a vieţii. Persoanele care au Jupiter în această poziţie, vor reuşi mai bine în locul lor de naştere, decât în orice altă parte. Vor primi un mare ajutor din partea părinţilor şi probabil o moştenire venind de la ei. Afacerile lor se vor sprijini pe o bază solidă şi se vor desfăşura fără piedici, în aşa fel încât la sfârşitul vieţii, ele vor fi adunat o avere considerabilă, în raport cu situaţia lor şi oportunităţile oferite de anturajul lor. Zilele lor vor trece în pace şi vor sfârşi în mijlocul unui cerc de prieteni în bogăţie şi prosperitate.

Dar când Jupiter este afectat în această Casă, subiectul va trebui să-şi părăsească oraşul său natal, devreme în viaţă, căci acolo condiţiile îi vor prejudicia succesul. Excese, cheltuieli extravagante, iubirea de fast şi alte tendinţe costisitoare, îi vor epuiza resursele şi-l vor împinge la ruină. Între altele, un fals orgoliu îl va împiedica să întreprindă reforma radicală genului său de viaţă, chiar şi atunci când se va găsi în faţa faptului care ar trebui să-l oblige şi când îşi va da seama că singurul mod de a ieşi din aceasta ar fi să-şi încerce norocul în alt oraş.

Jupiter în Casa a V-a, în configuraţie bună, va creşte numărul copiilor, care vor fi pentru părinţii lor o sursă de încântare şi profit ; asigură popularitatea, buni prieteni, care vor fi de mare ajutor nativului. Această poziţie, dă un caracter sociabil şi iubirea de divertismente, o mare inteligenţă. Pronostichează câştiguri prin speculaţia succeselor în educaţie, publicaţii şi ziaristică. Nativul va fi un profesor excelent şi va avea o manieră convingătoare de a prezenta lucrurile. Jupiter afectat în Casa a V-a, mai ales în Săgetător, dă pasiunea jocului, gustul de sporturi, aversiunea faţă de muncă. Indică neplăceri cu copiii.

Jupiter în Casa a VI-a dă o sănătate bună şi succes în îngrijirea şi vindecarea bolnavilor ; servitori fideli, respectul şi stima persoanelor, care vor fi în contact cu subiectul în cursul ocupaţiilor sale. Dar Jupiter afectat în Casa a VI-a prezice tulburări hepatice, hipertrofia ficatului, obezitatea şi alte neplăceri produse de excesele la masă.

Jupiter în Casa a VII-a dă un partener simpatic, cu o inimă nobilă şi generoasă, care îi va aduce persoanei favoruri, avere şi prestigiu social. Este o poziţie ideală pentru căsătorie, cât şi pentru asociaţii în afaceri, deoarece nativul poate fi sigur că asociatul său va fi sincer, onest, demn de încredere şi că va contribui prin cooperarea sa într-o mare măsură la succesul comun. Pentru un avocat, indică succesul în jurisprudenţă şi abilitatea de a reconcilia adversarii. Dar dacă Jupiter este slab sau afectat, persoana va pierde toate procesele sale sau va suferi de o încredere prost plasată în asociatul său ; căsătoria sa va fi amânată sau ruptă, sau - dacă s-a consumat deja - indolenţa şi egoismul partenerului vor tulbura uniunea.

Jupiter în Casa a VIII-a, bine aspectat, indică câştiguri prin căsătorie, prin asociaţie sau prin moştenire ; o moarte liniştită. Dar atunci când Jupiter este slab sau afectat, indică procese şi pierderi de bani.

Jupiter în Casa a IX-a dă un caracter nobil, optimist, pacific ; o mare bunătate, tendinţe religioase ; un spirit larg şi tolerant, dar favorizează ideile cele mai corecte şi cele mai bine stabilite. Persoana este foarte stimată în societate ; este capabilă să ocupe poziţii eminente în Biserică, Stat, în instituţii de învăţământ sau asociaţii filantropice. Această poziţie dă de asemenea, iubirea de călătorii, care vor aduce câştiguri şi plăcere. Dar când Jupiter este slab sau afectat prin zodie sau prin aspecte, dă aroganţă, o iubire de ostentaţie şi de risipă, de un fast disproporţionat faţă de resurse : de unde probabilitatea de urmăriri judiciare şi de discreditare publică. Această poziţie indică şi pericole în cursul călătoriilor.

Jupiter în Casa a X-a, bine aspectat prevesteşte o viaţă eminentă, prosperă şi virtuoasă, mai ales dacă este în bună configuraţie cu Saturn, Soarele şi Luna, deoarece atunci persoana se va ridica la o înaltă poziţie în Biserică, Stat sau jurisprudenţă şi va câştiga bogăţie, onoare şi stima publică. În plus, îşi va merita toate aceste avantaje, căci caracterul său va fi de cea mai înaltă nobleţe. Dar Jupiter slab sau afectat, mai ales de către Saturn sau luminători indică un caracter puţin onorabil. Persoana va putea să se ridice pe scara socială, dar acţiunile sale rele o vor demasca şi o vor face să resimtă răsturnări financiare sau pierderea prestigiului său.

Jupiter bine aspectat în Casa a XI-a anunţă prieteni bogaţi şi influenţi, pe care nativul va putea să conteze pentru a-l ajuta să-şi realizeze speranţele, dorinţele şi ambiţiile sale. Această poziţie dă de asemenea, un caracter sociabil şi iubirea de plăceri. În nativitatea unui bărbat, înseamnă că mariajul va fi fecund şi că, copiii săi îl vor onora şi ajuta ; totuşi, înainte de a emite o părere în acest sens, e bine să examinăm nativitatea femeii pentru a vedea dacă ea merge în acest sens, altfel pronosticurile trebuie să fie modificate. Atunci când Jupiter este afectat în Casa a XI-a, persoana va întâlni prieteni buni şi sinceri, în dorinţa lor de a o ajuta, dar vor fi incapabili să o facă sau îşi va atrage prieteni, care vor veni spre ea cu un scop egoist. În ambele cazuri, puţin ajutată de către prienteni, va trebui să se bazeze pe propriile sale resurse pentru a-şi atinge scopul.

Jupiter în Casa a XII-a, atunci când este bine aspectat, dă câştiguri şi succese prin ocupaţii într-un loc de retragere (recluziune) relativă ; de exemplu, lucrări de laborator, funcţie administrativă în spitale, azile, într-un ordin de fraternitate având ca obiect îngrijirea bolnavilor, studiul practicii misticismului sau al ştiinţelor oculte. Dacă persoanele care pe Jupiter în această poziţie sunt sărace, vor fi copleşite de binefaceri de către oameni caritabili, asociaţii fraterne sau instituţii de caritate. Dacă sunt bogate, ele vor fi generoase şi vor face opere de binefacere, fără să ţină cont de bani. Dacă au duşmani, îi vor schimba în prieteni. Jupiter afectat face ca persoana să fie indolentă, imprevizibilă, astfel încât, cu timpul, va ajunge într-o instituţie de caritate, unde îşi va sfârşi zilele.

~ Jupiter în cele 12 zodii ~

Jupiter în Berbec dă o fire mândră şi energică, ambiţioasă, întotdeauna la curent cu noile metode utilizabile pentru înaintarea (avansarea) operei mondiale ; este adevăratul pionier, nici prea conservator, nici prea impulsiv, cu caracter reflexiv, simpatic, onest, sincer, demn de încredere, de înclinaţie mai degrabă religioasă. Dă aptitudini pentru legislatură sau literatură ; gustul pentru jocuri în aer liber ; asigură popularitatea în mediile de afaceri şi cercurile sociale. Dar dacă Jupiter este afectat, starea de spirit nu va fi nici la fel de conservatoare, nici la fel de bine echilibrată. Va exista o tendinţă spre acţiunile temerare, impulsive, spre nerăbdare şi mânie în faţa circumstanţelor adverse antrenând, în consecinţă, pierderea stimei publice şi a popularităţii.

Jupiter în Taur, în bună configuraţie, dă o fire eminamente bună şi simpatică faţă de toţi, dar o iubire profundă, vie şi tandră pentru cei faţă de care relaţiile familiale permit această exprimare a iubirii. Această poziţie atrage bogăţie şi dă dispoziţii generoase pentru a ajuta în acţiuni filantropice ; totuşi, Jupiter în Casa a II-a nu este niciodată excesiv şi extravagant în generozitatea sa, ci mai degrabă conservator şi înclinat să examineze cu grijă avantajele oricărei propuneri înainte de a da o mână de ajutor ; pe de altă parte, este numai generozitate pentru ai săi. Căminul său, familia sa sunt totul pentru el. Când Jupiter este afectat în Taur, împinge spre cheltuieli extravagante, din ostentaţie sau pentru satisfacerea naturii inferioare. Subiectul va fi foarte gurmand şi va fi predispus, ca rezultat al lăcomiei sale, la boli indicate de natura diferitelor aspecte ale planetelor. Va avea adesea dificultăţi financiare, neplăceri cu creanţierii săi.

Jupiter în Gemeni, în configuraţie bună, dă un talent literar de mâna întâi şi dacă acesta este fondat pe educaţia dorită, succesul pe această cale este sigur. Această poziţie prevede şi reuşita în invenţii, gustul pentru matematică şi atracţia ocultismului. Jupiter în Gemeni arată că şi călătoriile vor aduce în acelaşi timp profit şi plăcere. Dă persoanei un caracter onorabil, maniere amabile şi politicoase. Dar dacă Jupiter este afectat, persoana va fi susceptibilă de a suporta mari pierderi şi de a fi în pericol în călătoriile pe care le va face : va scăpa ca prin urechile acului. Va avea neplăceri în legătură cu religia şi cu legea, şi dificultăţi cu fraţii şi surorile, precum şi cu alte rude.

Jupiter în Rac. Influenţa lui Jupiter, fie în bine, fie în rău, nu se va face niciodată simţită pe de-a-ntregul înainte de mijlocul vieţii şi mai ales în cazul în care este plasat în zodia a patra sau în Casa a IV-a. Bine aspectat, dă un caracter extrem de liniştit, binevoitor şi politicos faţă de toţi ; o imaginaţie vie, fertilă în proiecte imaginare, care nu se vor finaliza niciodată ; un gust pronunţat pentru ocultism şi pentru misticism. Există totuşi, o latură practică în natura subiectului, iar acest aspect îl face ambiţios să ajungă la succese materiale. Va fi norocos în plasamentele sale de case, pământuri sau mine, în aşa fel încât, va aduna avere şi va trăi bine, mai ales în a doua jumătate a vieţii sale. Această poziţie indică de asemenea, că persoana va primi mult ajutor de la părinţii săi în timpul vieţii lor şi o moştenire după moartea lor. Jupiter în Rac face ca persoana să fie înclinată spre plăcerile mesei, dacă acest astru este în aspecte bune, persoana va şti să se abţină şi sănătatea sa nu va avea de suferit, dar dacă Jupiter este afectat, duce spre un exces de mâncare, care - eventual - va afecta sângele şi va cauza boli şi excrescenţe nocive.

Jupiter în Leu dă o fire directă, combinând bunăvoinţa cu curajul, fermitatea cu fidelitatea, voinţa cu compasiunea, mila cu dreptatea. Indică, între altele, un model de virtuţi care nu poate fi întrecut în altă parte. Dă o abundenţă de vitalitate şi o constituţie puternică : de aceea, indică un "leader" din punct de vedere fizic, moral şi spiritual. O astfel de persoană nu se mulţumeşte niciodată doar să supravieţuiască, ci se îndreaptă spre posturi de încredere, de mare responsabilitate, iar cele mai înalte îi par cele mai bune. Întotdeauna la înălţimea sarcinii sale, nu abuzează nciodată de încrederea celor care i-au încredinţat-o. Se arată generoasă, extrem de inteligentă, se pasionează de tot ceea ce tinde spre înălţarea omenirii ; este o natură profund religioasă, sinceră. Această poziţie prevesteşte succesul în plasamente speculative. Atunci când Jupiter este afectat în Leu, persoana este crudă, senzuală, pasionată de plăceri şi predispusă la pierderi prin plasamente proaste, speculaţii şi jocuri de noroc.

Jupiter în Fecioară dă o natură prudentă, analitică şi practică, având capacitatea, aproape de neînvins de a şti să discearnă realitatea de aparenţă, adevărul de eroare şi să ajungă la fapte. Aceste persoane nu vor putea, e adevărat, să descopere secretele prin metode clandestine, ca şi în cazul lui Saturn în Capricorn, care dă "detectivul" ideal, ci dacă un judecător are Jupiter în Fecioară, nimeni nu va fi destul de abil în a-i ascunde adevărul.

Un Jupiter, bine aspectat în acest semn, este o marcă de succes în ceea ce priveşte servitorii, care-i vor fi loiali şi fideli, întotdeauna gata să execute ordinele stăpânilor lor : prevesteşte de asemenea, prosperitatea în afaceri sau în profesie. Dar Jupiter afectat în Fecioară face ca persoana să fie cinică, critică, neîncrezătoare faţă de toţi şi, din aceasta, expusă la pierderi prin angajaţii şi servitorii săi : anunţă insuccesul în afaceri şi o mare dificultate de a păstra un loc ; în orice caz, condiţia sa va fi una dintre cele inferioare.

Jupiter în Balanţă, atunci când este în bună configuraţie, dă o natură binevoitoare, simpatică şi afectuoasă ; conştiincioasă şi sociabilă, având un mare interes pentru tot ceea ce se referă la progresele omenirii în : muzică, arte, literatură, relaţii sociale, etc. Astfel, persoana este foarte iubită. Această poziţie anunţă reuşita în afaceri şi succes în viaţa publică. Dar dacă Jupiter este afectat în acest semn, indulgenţa acordată cerinţelor de natură inferioară va aduce subiectului neplăceri, un scandal public, pierderea popularităţii şi prestigiului său.

Jupiter în Scorpion dă o natură ardentă, agresivă, încrezătoare în ea însăşi, un spirit entuziast, inventiv, plin de resurse, având curajul de a înfrunta, fără a slăbi toate circumstanţele posibile ale vieţii ; capacitatea de a-şi asigura succesul prin ocupaţii practice. Anunţă o mare familie şi mijloacele de a furniza din plin necesarul. Această poziţie duce spre cercetările oculte. Dar Jupiter afectat în Scorpion, indică depravarea sexuală şi gustul pentru o hrană prea grea ; în consecinţă, pronostichează pierderi de bani, probleme grave şi boli.

Jupiter în Săgetător, dacă este bine aspectat, anunţă bogăţie şi succes ; un spirit larg, filosofic, filantropic ; dă respect faţă de lege şi religie ; astfel, persoanele având această configuraţie se ridică la funcţii înalte, fie în Biserică, fie în Stat, fie în întreprinderi comerciale, fie în instituţiile ştiinţifice sau filosofice. Jupiter afectat în Săgetător face ca persoana să fie împrăştiată, îndrăgostită de un fast vulgar (gălăgios, înşelător, fals), extravagantă şi gata să-şi încerce norocul la orice joc ; cauzează pierderea situaţiei sociale, neplăceri cu legea şi dificultăţi financiare. Spiritul, dacă este înclinat spre religie, este îngust, sectar.

Jupiter în Capricorn dă o natură ambiţioasă, independentă, stăpână pe ea însăşi ; anxioasă în a se ridica la o poziţie care să-i confere autoritate asupra celorlalţi. Această poziţie dă talentul de a comanda bine şi cu înţelepciune, o natură îngrijită, economă ; oroare de risipă ; ingeniozitate, ceva talent ca mecanic. Persoanele care au această poziţie sunt demne de încredere, sincere, cinstite în tot ceea ce fac, şi îşi ţin cu scrupulozitate promisiunile, de aceea se ridică în general la stimă, la popularitate, la onoruri. Scopul acestor persoane, cum am spus mai sus, este de a obţine o poziţie independentă în conducerea vreunei afaceri ; dar dacă nu reuşesc, şi dacă trebuie să lucreze pentru alţii, va fi preferabil pentru ele să ia o slujbă în guvern. Datorită încrederii oarbe pe care aceste persoane o inspiră prin caracterul lor integru, francheţea şi fidelitatea lor, sunt adesea chemate să asculte (să primească, să ţină) secretele oamenilor care simt nevoia să-şi împărtăşească grijile unei persoane pe a cărei discreţie şi sfat sincer şi dezinteresat pot conta.

Jupiter, afectat în Capricorn, dă avarul ce va tezauriza tot ceea ce va putea să apuce, refuzându-şi strictul necesar. Va fi, în consecinţă, dispreţuit de toată lumea.

Jupiter în Vărsător, atunci când va fi în bună configuraţie, face ca persoana să sară în ajutorul tuturor , optimistă, filosof original, doritoare de compania celorlalţi, mai ales de acelor interesaţi de ştiinţe, de misticism, de literatură, de muzică. În consecinţă, subiectul va atrage spre el persoane de această natură, care îi vor fi de mare ajutor în realizarea speranţelor sale, dorinţelor şi ambiţiilor sale. E posibil să obţină o situaţie importantă într-o societate secretă sau ocultă. Este o bună indicaţie de succes, în general ; dar dacă Jupiter este afectat, dă o fire neliniştită, nervoasă, excentrică, cu idei revoluţionare, anarhice şi cu oroare de orice muncă serioasă. Astfel de persoane inspiră aversiunea şi neîncrederea.

Jupiter în Peşti dă o fire caritabilă, simpatică şi ospitalieră, plăcându-i să-i ajute pe paria societăţii. Aceste persoane sunt adevăraţi îngeri de compasiune, ocupându-se cu solicitudine de toate suferinţele corpului, ale sufletului şi ale spiritului. Bolnavii şi prizonierii îi cunosc bine. Fiind dotaţi cu o mare sensibilitate şi predispuşi influenţelor lumii invizibile, au adesea manifestări psihice şi devin adepţi ai ocultismului. Le place muzica, artele, literatura, şi dacă Jupiter este în bună configuraţie cu Venus în Peşti, indică o mare abilitate de executare. Jupiter afectat în Peşti, dă un spirit nehotărât, o natură apatică, laşă, se complac în viciu şi în depravarea cea mai ruşinoasă ; ei sunt paraziţii societăţii.

~ Aspectele lui Jupiter ~

Soarele în conjuncţie, în paralel, în sextil sau în trigon cu Jupiter. (Vezi capitolul VIII, la aceleaşi aspecte ale lui Jupiter cu Soarele).

Soarele în careu sau în opoziţie cu Jupiter. (Vezi capitolul VIII, la aceleaşi aspecte ale lui Jupiter cu Soarele).

Venus în conjuncţie, în paralel, în sextil sau în trigon cu Jupiter. (Vezi capitolul IX, la aceleaşi aspecte ale lui Jupiter cu Venus).

Venus în careu sau în opoziţie cu Jupiter. (Vezi capitolul IX, la aceleaşi aspecte ale lui Jupiter cu Venus).

Mercur în conjuncţie, în paralel, în sextil sau în trigon cu Jupiter. (Vezi capitolul X, la aceleaşi aspecte ale lui Jupiter cu Mercur).

Mercur în careu sau în opoziţie cu Jupiter. (Vezi capitolul X, la aceleaşi aspecte ale lui Jupiter cu Mercur).

Luna în conjuncţie, în paralel, în sextil sau în trigon cu Jupiter. (Vezi capitolul XI, la aceleaşi aspecte ale lui Jupiter cu Luna).

Luna în conjuncţie sau în opoziţie cu Jupiter. (Vezi capitolul XI, la aceleaşi aspecte ale lui Jupiter cu Luna).

Saturn în sextil sau în trigon cu Jupiter. (Vezi capitolul XII, la aceleaşi aspecte ale lui Jupiter cu Saturn).

Saturn în conjuncţie sau în paralel cu Jupiter. (Vezi capitolul XII, la aceleaşi aspecte ale lui Jupiter cu Saturn).

Saturn în careu sau în opoziţie cu Jupiter. (Vezi capitolul XII, la aceleaşi aspecte ale lui Jupiter cu Saturn).

Marte în sextil sau în trigon cu Jupiter. Natura lui Jupiter este conservatoare şi demnă, aliată focului lui Marte, dă entuziasm şi capacitatea de a infuza altora aceleaşi sentimente. Această poziţie denotă o natură nobilă, sinceră, onestă şi fără ocolişuri ; este favorabilă operaţiilor financiare, deoarece Marte şi Jupiter, atunci când sunt în bună configuraţie dau capacitatea de a câştiga bani şi favorizează acumularea acestora. Jupiter este conservator sub raportul cheltuielilor, Marte, liberal ; dar când un bun aspect aliază tendinţele jupiteriene celor marţiene, rezultă o natură ideal de generoasă, nici foarte generoasă, nici foarte economă. Acest aspect acordă în acelaşi timp, ingeniozitate şi abilitate de executare, cu aptitudinea necesară pentru a duce orice lucru la bun sfârşit. Asigură popularitate şi succes, dă gustul sporturilor şi cel al călătoriilor. Marte guvernează hemoglobina sângelui - factor important al sănătăţii şi al vitalităţii ; de aceea, aspectele bune ale lui Marte şi Jupiter cresc globulele roşii ale sângelui, în aşa fel încât persoanele care au acest aspect se bucură de o sănătate înfloritoare, de o vitalitate abundentă şi de o mare capacitate de îndurare.

Marte în paralel sau în conjuncţie cu Jupiter fortifică constituţia şi, la fel ca aspectele bune cresc vitalitatea. Indică de asemenea că persoana este capabilă de a câştiga mulţi bani şi de a se folosi de aceştia liber şi cu generozitate ; dar calităţile mentale sunt aceleaşi cu cele acordate de aspectele rele : persoana este împrăştiată, fanfaroană, mincinoasă, vicleană, impulsivă în judecăţile sale, şi nu se poate conta pe ea. Dacă conjuncţia are loc într-un semn de apă, mai ales în cel al Peştilor, subiectul va fi probabil dedat băuturii, deşi aceasta nu poate fi aşa de sigur, ca şi în cazul careului sau a opoziţiei.

Marte în careu sau în opoziţie cu Jupiter înseamnă un jucător inveterat şi, dacă, una dintre aceste două planete este într-un semn de apă, mai ales în Peşti, acesta va fi tentat să bea. Această poziţie dă un caracter viclean, o natură necinstită, acţionând mai ales impulsiv. În ceea ce priveşte sănătatea, subiectul va suferi în pricipal de bolile sângelui şi ale ficatului ; circulaţia sa va fi lentă şi, sângele fiind gros, există riscul de apoplexie.

Uranus în sextill sau în trigon cu Jupiter denotă un spirit larg, o natură filantropică, cu tendinţa de acultiva artele şi ştiinţele oculte. Favorizează asociaţia cu ordinele secrete, dă promisiuni de prosperitate. Subiectul este cinstit, sociabil, ospitalier şi capabil de a beneficia din plin de influenţa prietenilor care ocupă situaţii oficiale. Această poziţie prevede succesul în ceea ce priveşte instituţiile pedagogice.

Uranus în paralel sau în conjuncţie cu Jupiter dă indicaţii asemănătoare cu cele ale aspectelor bune, dar influenţa lor nu este la fel de decisivă, mai ales dacă una sau alta dintre cele două planete este slabă prin zodie sau afectată, în acest caz, tendinţele conferite sunt cele ale aspectelor rele.

Uranus în careu sau în opoziţie cu Jupiter dă subiectului o natură impulsivă, capabilă de a acţiona brusc, neprevăzută, prejudiciind intereselor sale. Această poziţie prevesteşte pierderi prin speculaţii şi procese, multe schimbări de ocupaţie şi de domiciliu, pierderea prietenilor şi a reputaţiei.

Neptun în sextil sau în trigon cu Jupiter dă o natură mistică şi inspirată, şi asigură succesul într-o ocupaţie în raport cu ordinele oculte - aceasta atunci când caracterul este destul de dezvoltat pentru ca Neptun să-şi poată face simţită influenţa ; căci, atunci, această poziţie face să se nască forţa cea mai nobilă şi cea mai spirituală a celor două planete. Experienţele oculte nu sunt rare. În timpul orelor de somn, aceste persoane sunt perfect conştiente de lumile invizibile.

Neptun în paralel sau în conjuncţie cu Jupiter are o influenţă asemănătoare cu cea a aspectelor bune, atunci când Neptun şi Jupiter nu sunt afectate, dar dacă sunt într-o zodie slabă sau dacă primesc un careu sau o opoziţie, influenţa lor va fi aceeaşi cu cea a aspectelor rele ale lui Jupiter şi ale lui Neptun.

Neptun în careu sau în opoziţie cu Jupiter indică o lipsă de control a emoţiilor. Persoana este sensibilă la influenţele joase ale regiunii limitrofe lumii vizibile şi a lumilor invizibile ; aceste influenţe vor fi de un caracter respingător şi terifiant, capabile de a ocaziona tot felul de tulburări isterice, ce însoţesc un psihism negativ. Din punct de vedere material, există pericolul înşelătoriilor, al imposturii, prin speculaţii sau de către marile companii, şi orice afacere cu interese ilicite ar trebui evitată cu grijă.


Textele acestui site nu pot fi reproduse
fără acordul Şcolii Solomonare