Şcoala Solomonară - Mesajul Astrelor

Max & Augusta Foss Heindel
"Mesajul astrelor"


PRIMA PARTE
ASTROLOGIA NATALĂ

Capitolul X – Mercur, planeta raţiunii

Mitologic, Mercur este reprezentat ca mesagerul zeilor şi aceasta corespunde unei realităţi oculte ; căci atunci când Umanitatea-copil a fost deturnată de la drumul drept de către spiritele marţiene ale lui Lucifer şi a fost supusă generării, a devenit necesar ca, celelalte ierarhii să ia măsuri în vederea unei viitoare regenerări. În acest scop, Seniorii de pe Venus au venit pe Pământ pentru a instrui omenirea, în aşa fel încât iubirea să poată fi substituită dezmăţului şi ca, în acest mod, oamenii să fie împinşi să aspire la ceva mai înalt.

În timp ce Seniorii de pe Venus se ocupau de omenire în general, Seniorii de pe Mercur s-au ocupat de cei mai precoce dintre oameni. Învăţarea înţelepciunii Seniorilor lui Mercur este simbolic reprezentată de caduceul sau "bastonul lui Mercur" ; acesta constă în doi şerpi încolăciţi în jurul unui baston şi indică enigma vieţii : "De unde venim, de ce suntem aici şi încotro mergem ?" Caduceul arată studentului drumul în spirală al involuţiei prin care scânteia divină s-a înfundat în materie şi calea în spirală a evoluţiei prin care omenirea va reveni, eventual, în sânul Tatălui ; drumul cel mai scurt, Iniţierea, este reprezentată de bagheta în jurul căreia se încolăcesc şerpii. Dar înţelegerea acestor mistere cere inteligenţă şi raţiune : Mercur s-a făcut deci, instructorul intelectual al oamenilor.

Locul şi poziţia sa într-o temă de nativitate arată nivelul de inteligenţă a subiectului. Fiind Mesagerul Zeilor pe lângă celelalte planete, Mercur este neutru şi, pentru exprimare, depinde mult mai mult de aspectele celorlalte planete, decât Luna care guvernează spiritul instinctiv. În realitate, Mercur este punctul focal prin care capacitatea de raţionare se exprimă la fiinţa umană pentru a acţiona ca o frână asupra naturii inferioare a omului şi a-l ajuta să se înalţe de la uman la divin. Mulţi pot simţi profund, pot avea mari cunoştinţe, dar sunt incapabili să-şi exprime sentimentele sau să-i înveţe pe ceilalţi ceea ce ştiu, dacă lui Mercur îi lipsesc aspectele în tema lor natală. Chiar şi un aspect aşa-zis rău este preferabil lipsei de aspecte, căci ajută să exteriorizăm ceea ce avem în noi.

Când Mercur este plasat, faţă de Soare, în aşa fel încât să preceadă acest luminător, are ca efect doar iluminarea intelectului, căci Soarele reprezintă Ego-ul şi, în acest caz, putem spune că drumul său este luminat de flacăra raţiunii. Pe de altă parte, dacă Mercur este plasat în aşa fel încât să răsară mai târziu ca Soarele, iar atunci îl urmează, Ego-ul va învăţa mai mult prin reflecţie, decât prin intuiţie, căci avansează, comparativ vorbind, în obscuritate şi trebuie să înveţe din experienţă o mare parte din lecţiile sale.

Pentru că am remarcat că este destul de dificil pentru un mare număr de studenţi să determine dacă Mercur precede sau urmează Soarele, e preferabil să elucidăm acest punct după cum urmează :

Dacă Mercur se află într-un grad inferior al aceleiaşi zodii ca şi Soarele sau în orice grad al zodiei precedente, se înţelege de la sine că răsare înaintea astrului zilei. De exemplu, dacă Soarele este în al 20-lea grad al Racului şi dacă Mercur este în al 5-lea, al 10-lea sau al 15-lea grad al acestei zodii sau în orice grad al Gemenilor, răsare aşadar, înaintea Soarelui.

Dar dacă Soarele găsindu-se în al 20-lea grad al Racului, Mercur ocupând al 25-lea sau într-un grad oarecare al Leului, care este zodia imediat următoare Racului, răsare spunem noi după Soare, deci, pierde astfel o parte din influenţa sa bună.

Un Mercur retrograd este de asemenea un impediment pentru capacitatea de raţionare. Dar în perioadele vieţii în care, prin progresie, Mercur îşi reia ascensiunea sa directă, îşi autoperfecţionează în consecinţă şi capacitatea de raţionare.

Mercur este puternic în semnele de aer : Gemeni, Balanţă şi Vărsător ; dar este exaltat în Fecioară şi, prin aceasta, mai puternic în acest semn. Mercur guvernează mai ales agenţii, vânzătorii, poştaşii şi mesagerii de tot felul ; persoanele folosite în anunţuri, publicaţii ; literatorii, scriitorii, reporterii ; secretarii, clericii, stenografii, dactilografii ; comisionarii şi alţi intermediari ; însă la fel de bine şi demagogii, escrocii sau hoţii.

~ Mercur în cele 12 Case ~

Mercur la Ascendent sau în Casa I, dă persoanei un spirit viu şi tranşant, în acord cu natura semnului Ascendent şi aspectele pe care le primeşte de la celelalte planete. Semnele de foc şi semnele de aer au, sub acest raport, cea mai puternică influenţă. În Berbec sau în Leu, este mai agil, decât atunci când răsare în Săgetător ; dar cele mai bune semne sunt Gemenii, Balanţa şi Vărsătorul. Când Mercur răsare într-un semn de apă, cum ar fi Racul, Peştii, intelectul este somnolent, dar dacă răsare în Scorpion în care este inflamat (chiar incendiat) de energia marţiană a guvernatorului acestei zodii şi înarmat cu acul otrăvitor al Scorpionului, are o influenţă aproape asemănătoare cu cea a lui Marte, deşi mai puţin pronunţată.

Mercur în Casa a II-a, anunţă câştiguri provenind din ocupaţii mercuriene, mai ales dacă persoana este plătită de altcineva, căci, aceasta îi va pune în evidenţă capacităţile sale guvernate de Mercur ca agent, mesager, cleric, scriitor, etc.

Mercur în Casa a III-a, bine dispus, are o influenţă minunată asupra calităţilor mentale ale nativului. Îi dă un intelect ponderat şi optimist, înclinaţie spre studiu şi spre muncile de cercetare şi o mare facilitate de elocuţie. Îi asigură succesul în călătorii scurte şi aduce relaţii armonioase cu fraţii şi surorile. Când Mercur este stresat în Casa a III-a, nativul este predispus la griji, la pesimism ; va avea neplăceri cu fraţii şi surorile sale, şi va suferi dezamăgiri în timpul scurtelor călătorii care le va face.

Mercur în Casa a IV-a, dă instabilitate casei familiale. Îl reprezintă pe omul rătăcitor, fără casă, schimbând fără încetare locuinţa, doar dacă nu intervine un un aspect al lui Saturn pentru a-l fixa undeva. Este fără îndoială o bună poziţie pentru persoanele care au o ocupaţie de ordin mercurian, cerând o rezidenţă temporară, cum ar fi cea de ziarist, redactor, salariat într-o librărie, casă de comisioane, agenţie sau altă instituţie de acest gen. Dacă Mercur este stresat de Saturn, perturbările casnice vor cauza multe griji nativului.

Mercur în Casa a V-a, concentrează intelectul pe educaţie, amuzamente, flirturi şi copii. Dacă Mercur este bine dispus, are aspecte bune cu Saturn şi cu Jupiter, dă profunzime inteligenţei, asigură succesul în întreprinderi, având legătură cu educaţia, publicaţiile, distracţiile publice. Aspecte bune ale lui Marte sau ale lui Venus, dau succese în dragoste, dar aspecte adverse - fac persoana rea (crudă), inconstantă în afecţiunile sale ; predispusă la a se nelinişti pentru chestiunile ce privesc copiii săi ; superficială ca învăţătoare (educatoare, institutoare). Totuşi, un aspect bun venind de la Soare, conjuncţie sau paralela, este un excelent indiciu de succes într-o slujbă guvernamentală sau într-o capacitate pedagogică.

Mercur în Casa a VI-a, face mentalitatea subiectului prea activă pentru binele său propriu, căci va fi foarte ambiţios şi, de aici, susceptibil de a se surmena în detrimentul sănătăţii sale : de aceea, slăbiciunea sistemului său nervos (ca urmare a surmenajului) se va manifesta probabil printr-o dezordine a funcţiilor sale digestive în regiunea guverată de Fecioară - a 6-a zodie - adică intestinele. Nativul este ultrasensibil la condiţia fizică şi mentală a celor care îl înconjoară şi multe necazuri şi neplăceri derivă din relaţiile sale cu servitorii săi sau subordonaţii săi, ceea ce îi afectează sănătatea. Îi place studiul igienei, al dieteticii şi reuşeşte foarte bine în practicarea chimiei alimentare, mai ales dacă Mercur este bine plasat. Aspectele adverse formate de Mercur şi Saturn în Casa a VI-a fac din subiect un invalid cronic, cu un spirit melancolic. Aspectele lui Marte şi ale lui Uranus sunt surse fecunde de suicid, din cauza întreţinerii de gânduri morbide asupra stării de sănătate.

Mercur în Casa a VII-a, bine plasat, face ca persoana să fie populară în cercurile literare şi ştiinţifice. Este o bună poziţie pentru oratori, conferenţiari şi pentru toţi cei care urmează o carieră de activitate mercuriană de natură publică. Dar dacă Mercur este stresat în Casa a VII-a, această poziţie va aduce numeroase critici ostile din partea publicului, capabile să implice persoana într-un proces făcut în vederea de a se apăra împotriva scrierilor defăimătoare sau, dimpotrivă, ca să răspundă scrierilor injurioase împotriva altor persoane. Mercur bine plasat în Casa a VII-a indică o căsătorie fericită cu cineva din anturaj sau un salariat ; dar dacă Mercur este prost aspectat, nativul sau partenerul va avea un caracter de neîmblânzit, astfel viaţa conjugală va fi teatrul disputelor, certurilor constante, datorate neimplicării sau chiar a infidelităţilor comise.

Mercur în Casa a VIII-a, dacă e bine plasat, asigură câştiguri prin agenţii literare, ştiinţifice sau alte ocupaţii din domeniul lui Mercur, cu condiţia să fie cu titlu de asociat. Această poziţie indică o moştenire şi succesul financiar al căsătoriei. Dar dacă Mercur este stresat, poziţia sa în Casa a VIII-a prevesteşte probleme financiare aduse de partener şi, probabil, o afacere litigioasă relativ la o moştenire făcută nativului.

Mercur în Casa a IX-a, bine plasat, inspiră iubirea de religie, de ştiinţă, de litere, de Drept. Dă un spirit studios, capabil de a scruta profund problemele vieţii ; tendinţe filosofice şi filantropice, dorinţa de a călători departe, dacă e necesar, pentru a-şi mări cunoştinţele. Această poziţie facilitează scrierea şi asigură succesul în Religie, Filosofie, Drept sau Ştiinţă. Spiritul este larg, flexibil, adaptabil : din acest fapt, persoana este susceptibilă de a-şi schimba de mai multe ori părerea asupra diverselor subiecte ce le va fi studiat - ceea ce va avea întotdeauna o bună cauză.

Dacă Mercur este stresat în Casa a IX-a, nativul va avea un spirit extrem de instabil, schimbându-se ca o giruetă în tot ceea ce întreprinde şi în toate activităţile sale. Nu va rămâne niciodată ataşat destul de mult timp de un lucru pentru a-l simţi ; din această cauză, se va îndrepta spre o serie de dezastre toată viaţa sa. Va călători probabil dintr-un loc în altul, în căutarea succesului, dar nu-l va întâlni, până ce nu va fi învăţat a-şi concentra întreaga energie asupra unui singur obiectiv. Această poziţie indică şi o sursă permanentă de neplăceri cu legea sau afaceri judiciare.

Mercur în Casa a X-a, bine plasat, indică o capacitate de adaptare şi sagacitate, făcând apt să pareze în orice eventualitate. Această poziţie dă conferenţiarii, publiciştii, scriitorii distinşi. Este o poziţie favorabilă şi succesului în ocultism. Dacă Mercur este plasat într-un semn de aer, puterea sa de expresie este mult ridicată. Se întâmplă adesea ca persoane având această poziţie să aibă mai multe ocupaţii ; dar, în general, ele reuşesc mai bine ca subordonaţi.

Mercur în Casa a XI-a, dă un mare număr de cunoştinţe printre scriitori, savanţi sau persoane având o ocupaţie mercuriană; totuşi, nici una nu va fi destul de stabilă, pentru ca nativul să poată conta pe ea, doar dacă Mercur nu este bine plasat. Această poziţie dă o tendinţă spre critică şi cinism. Ea ascute, fără îndoială, inteligenţa şi dă o mare facilitate de elocuţie.

Mercur în Casa a XII-a, bine plasat, dă un intelect înclinat spre cercetări secrete, misterioase sau oculte. Acesta va fi mai ales cazul în care Mercur este situat între Soare şi M.C. (Mijlocul Cerului), adică dacă Mercur se află înaintea Soarelui (răsare înaintea acestui luminător), căci, în acest sens, lumina spiritului străluceşte puternic şi dă persoanei o inteligenţă clară şi alertă. Este o bună poziţie şi pentru investigaţii poliţiste, cercetări ştiinţifice sau oculte. Chimişti de o mare abilitate au acest aspect în nativitatea lor, căci propriu acestor persoane este să analizeze în cele mai mici detalii lucruri care ar părea nesemnificative altora. Dacă Mercur este stresat în Casa a XII-a, mai ales de Saturn sau de Marte, sau dacă este în combustie - înainte şi după - Soare, există pericolul ca intelectul să se întunece şi să rezulte nebunia. Trebuie să remarcăm, de asemenea, că factorul stresant variază în funcţie de natura planetei în aspect cu Mercur ; dacă este Marte sau Uranus, subiectul va putea fi extrem de violent ; dacă este Saturn, va deveni melancolic ; dar oricare caz ar fi, dacă Mercur este stresat în Casa a XII-a, orice formă de limitare va restrânge inteligenţa, deoarece, Casa a XII-a indică restricţia, constrângerea.

~ Mercur în cele 12 zodii ~

Mercur în Berbec face persoana înclinată spre dispute şi contradicţii. Face ca răspunsul să fie iute şi o tendinţă spre exagerare - nu neapărat cu un scop, totuşi. Dacă Mercur este bine plasat, nativul are spiritul larg ; este tolerant, cu un caracter studios, abil în a prinde ideile şi situaţiile ; îngrijit de persoana sa şi ordonat. Dacă Mercur este afectată în Berbec, persoana sare înainte de a măsura obstacolele ; îi lipseşte rădarea ; intelectul este clătinat ; fiind lipsită de orice sens al responsabilităţii, nu se poate conta pe ea deloc.

Mercur în Taur dă un spirit care are timp să se gândească, dar o dată ce a ajuns la o hotărâre, este aproape la fel de dificil să-l faci să şi-o schimbe ; este ca şi cum ai vrea să modifici legea Mezilor şi Perşilor. Totuşi, judecata nativului este demnă de încredere, căci este întotdeauna bazată pe reflecţie şi raţiune. Nativul crede în vechea maximă : "Tăcerea este de aur", şi o observă. E un bun consilier căruia putem, fără grijă, să-i încredinţăm un secret. Totuşi nativul este departe de a trăi sechestrat ; are, dimpotrivă, o fire amabilă şi sociabilă. Îi place să glumească şi să se amuze ; are înclinaţie spre muzică, arte, literatură - aceasta dacă Mercur este bine plasat. Dar dacă este afectată, subiectul este încăpăţânat, prefăcut şi avar.

Mercur în Gemeni dă plăcerea de deplasări şi de călătorii. Persoana este întotdeauna gata să facă vreo nouă investigaţii sau să meargă în vreun loc nou din plăcerea schimbării : pe scurt, tot ce este nou îl atrage. Dar în acelaşi timp, dacă Mercur este bine fortificat, nativul va câştiga mult din această stare de fluiditate mentală, căci este clarvăzător şi pătrunzător în judecăţile sale şi, de îndată ce a putut să-şi dea seama de un lucru, îl apreciază la valoarea sa, fără a fi influenţat de idei preconcepute sau de opinii stabilite. Cei care au Mercur în Gemeni sunt, în consecinţă, abili oameni de afaceri, şi capacitatea lor de a judeca sănătos lucrurile face din ei judicioşi oameni ai legii. Reuşesc la fel de bine ca şi agenţi comerciali.

Mercur în Rac dă o inteligenţă clară, o memorie bună şi o minunată adaptabilitate. Persoanele care au Mercur astfel plasat sunt capabile să îndeplinească orice lucru, să ocupe orice slujbă, adaptându-se uşor ideilor şi părerilor celorlalţi. Se bucură când sunt flataţi şi lăudaţi, şi de aceea evită cu grijă tot ceea ce ar putea face să piardă opinia bună a celorlalţi.

Mercur în Leu dă un ideal nobil, aspiraţii înalte ; o inteligenţă vie, pozitivă, perseverentă, căreia îi repugnă să se dedea la acte urâte sau meschine şi dispreţuieşte orice echivoc. Nativul este brusc, violent, spune franc ceea ce gândeşte ; dar este bun şi simpatic. Persoanele care au Mercur bine aspectat în Leu, au excelente capacităţi de organizare şi sunt lideri capabili. Iubesc copiii, sunt pasionaţi de plăceri (divertismente). Când Mercur este afectată în Leu, face persoana zburdalnică şi inconstantă în afecţiunile sale, ghinionistă în jocurile de noroc, în speculaţii şi dă o natură josnică şi senzuală.

Mercur în Fecioară este la zenitul puterii sale, căci acolo este exaltat. În consecinţă, dacă este bine plasat, dă persoanei o inteligenţă clară, logică ; un spirit ştiinţific, elocvenţă şi uşurinţa de a se exprima în mai multe limbi ; o perspectivă vastă şi judicioasă asupra vieţii ; concluziile sale sunt în general practice şi la obiect, deoarece Mercurul Fecioarei, ca şi cel al Taurului, este prudent înainte de a sări. În rest, această caracteristică a lui Mercur este aplicabilă, la un anumit grad, tuturor zodiilor de pământ. Mercur afectat în Fecioară face nativul iritabil, violent, egoist, având întotdeauna ceva de comentat. Persoanele cu Mercur în Fecioară sunt dieteticieni şi chimişti excelenţi ; sunt de asemenea, dotate cu o dexteritate puţin obişnuită.

Mercur în Balanţă, când e bine plasat, dă idei largi, un intelect foarte echilibrat, iubirea de artă şi de muzică, o foarte mare uşurinţă de exprimare. Prevesteşte succesul ca orator public, uneori ca şi cântăreţ. Când Mercur este afectat în Balanţă, indică neplăceri provenind din procese intentate de asociaţi sau de un partener infidel.

Mercur în Scorpion dă un spirit subtil, aspiraţii arzătoare, o inteligenţă vie, o limbă ascuţită, capabile de sarcasme muşcătoare, care înţeapă ca şi acul Scorpionului. Nativul este îndârjit, încăpăţânat şi e dificil să te înţelegi cu el. Totuşi, aceşti subiecţi sunt plini de resurse, de neîmblânzit şi capabili să învingă toate obstacolele ce li se pun în cale. Sunt atraşi de lucruri oculte, ca acul de magnet. Când Mercur este afectat, sunt susceptibili de a avea dezamăgiri în tot ceea ce întreprind ; certăreţi, cinici, avansează întotdeauna o părere contrară celei a altora.

Mercur în Săgetător este una dintre cele mai tari poziţii ale acestei planete şi, dacă e bine plasată, dotează persoana cu un spirit excesiv de nobil cu tendinţă religioasă şi filosofică, ce dispreţuieşte obstacolele convenţionale peste tot pe unde acestea blocheză libertatea gândirii şi a cuvântului, fără a se rătăci totuşi pe căile contrare a ceea ce este acceptat de obicei ca regulă a ştiinţei vieţii şi a bunelor moravuri. Subiectul se restrânge întotdeauna în limitele legii şi ale ordinii, ceea ce face ca persoanele care au Mercur în această poziţie, să fie foarte respectate de societate. Mercur în Săgetător dă gustul pentru călătorii, cu scopul de a admira frumuseţile naturii şi de a cunoaşte obiceiurile popoarelor străine. Dă de asemenea, iubirea pentru animale, pentru animalele preferate. Când Mercur este afectat, duce la dispreţ faţă de lege, la rea credinţă, la sofism, la înşelătorie.

Mercur în Capricorn dă un spirit critic şi pătrunzător, uşor bănuitor, meditativ, diplomatic. Aceşti subiecţi sunt spioni minunaţi şi agenţi din poliţia secretă, ştiind să depisteze un secret dintre cele mai ingenioase. Au de asemenea, persistenţa saturnienilor, gratificată de semnul Capricornului, astfel încât, nu abandonează niciodată o pistă, de vreme ce încă nu şi-au atins scopul. Această poziţie dă iubirea pentru ştiinţă - pentru chimie, în special. Sunt foarte atraşi de ocultism. Sunt practici şi economi ; ţin la ceea ce au şi sunt astfel bine dotaţi pentru zilele rele. Dacă Mercur este afectat în Capricorn, persoana este avară, crudă, dură, maliţioasă, răzbunătoare şi ranchiunoasă.

Mercur în Vărsător dă calităţi uraniene de originalitate şi o iubire neîmblânzită a libertăţii spiritului. Persoanele având Mercur în această poziţie, sunt capabile de a repudia toate convenţiile mondene, şi de a trăi în acord cu concepţiile lor ideale cele mai înalte. Nu se preocupă să urmeze moda şi se îmbracă după gustul lor. Devin partizanele ideilor sociale cu 1.000 de ani înaintea stadiului actual de dezvoltare. De exemplu, teoria sufletelor-surori şi afinităţilor care, în zilele noastre, cauzează atâtea tulburări - datorate faptului că avansarea spirituală a inovatorilor săi nu a ajuns încă în punctul de a face abstracţie de sex şi de a trăi adevărata viaţă de iubire uraniană, care este pe de-a-ntregul spirituală. Ceea ce precede, se aplică mai ales la Mercur în configuraţie cu Uranus şi persoanele descrise aici sunt produsul extrem al lui Mercur în Vărsător. Toţi cei care au această configuraţie sunt foarte intelectuali ; au un ideal înalt, aspiraţii nobile, iubind ştiinţele umaniste, dar şi matematica. Sunt în general atraşi de ştiinţele oculte, mai ales de Astrologie, căci au un talent veritabil în a descifra o temă astrologică. Sunt binevoitori, sociabili, le place să se înconjoare de prieteni şi atrag un număr mare de intelectuali în cercul lor de cunoştinţe. Dacă Mercur este afectat, face ca persoana să fie neloială, gata de a-şi nedreptăţi prietenii, să-i critice sau chiar să-i bârfească.

Mercur în Peşti, semn ocult de apă, dotează subiectul cu o anumită capacitate psihică, care nu este atât intuiţie, cât imaginaţie. Îşi imaginează sau crede că un lucru trebuie să fie astfel şi, fapt uimitor, cel mai adesea, este aşa ; dar această capacitate este periculoasă căci duce spre mediumnitate, dacă Mercur este afectat sau dacă Neptun, octava superioară a lui Mercur, se găseşte în Casa a XII-a. Dacă Mercur este afectat de către Saturn, în Peşti, predispune persoana la melancolie, mereu neliniştită, certăreaţă ; dar în general persoanele care au Mercur în Peşti au un caracter amabil, binevoitor. Este şi un bun indiciu de succes ca şi chimist, dietetician sau igienist.

Mercur în aspect cu celelalte Planete

Soarele în conjuncţie sau în paralel cu Mercur (vezi capitolul VIII, la aspectele lui Mercur cu Soarele)

Venus în paralel, în conjuncţie sau în sextil cu Mercur (vezi capitolul IX, la aspectele lui Mercur cu Venus)

Luna în paralel, în conjuncţie, în sextil sau în trigon cu Mercur dă un spirit receptiv şi o bună memorie, capacităţi destul de rare, de aceea aceste aspecte, mai ales sextilul şi trigon sunt indicii de succes în viaţă, în special într-o ocupaţie mercuriană, cum ar fi literatura, funcţii clericale, călătoriile. Persoanele care au aceste configuraţii sunt, în general, foarte locvace, mai ales dacă trigonul sau conjuncţia sunt într-o zodie a vocii sau în zodiile de aer, căci atunci puterea de a se exprima atinge un grad superlativ şi persoanele devin lingvişti, vorbitori distinşi. Totuşi, doar dacă aceste configuraţii ale lui Mercur şi ale Lunii nu sunt fortificate de o bună influenţă, nu putem să ne încredem în aceste persoane din cauza tendinţei lor de a-şi schimba părerea în orice moment şi în modul cel mai neaşteptat. Sunt predispuse să vadă întotdeauna latura frumoasă a vieţii ; le plac divertismentele şi, mai ales, călătoriile.

Luna în cvadratură sau în opoziţie cu Mercur dă o memorie mediocră, o stare de spirit instabilă, nehotărâtă, cu tendinţa de a se nelinişti de toate şi de nimic, şi o predispoziţie spre boli cerebrale şi nervoase. Aceste caracteristici fac ca persoana să nu fie deloc iubită şi să fie, cum se spune, "ghinionistă".

Saturn în sextil sau în trigon cu Mercur acţionează ca o frână asupra intelectului schimbător şi îi dă seriozitate, pătrundere şi o putere de concentrare, care sunt de o valoare inestimabilă în viaţă. Aceste aspecte indică o prudenţă, o profunzime de raţionament care asigură succesul, oricare ar fi cariera pe care o urmează persoana. Răbdarea şi persistenţa pe care le va folosi, vor împiedica orice eşec accidental care să compromită succesul final : prevederea şi diplomaţia sa vor sfârşi prin a-l face invincibil. De aceea, astfel de subiecţi nu întârzie a se distinge într-o afacere de importanţă privitoare la o societate secretă, Biserică, politică sau guvern. Sunt căutaţi pentru slujbe înalte în mari întreprinderi care au nevoie de o mână fermă la conducere. Totuşi, nu strălucesc în public, pentru că sunt foarte rezervaţi, şterşi, modeşti în gesturi şi în maniere. Mai mult, sunt riguros de cinstiţi, drepţi şi sunt, în consecinţă, cei mai buni judecători posibili.

Saturn în conjuncţie sau în paralel cu Mercur adaugă profunzime judecăţii şi darul previziunii la celelalte bune calităţi rezultând din sextil sau din trigon, cu condiţia ca Mercur să fie bine plasat pe de altă parte, dar nu într-o măsură aşa de mare totuşi - cel puţin persoana nu pare la fel de aptă să le dea consistenţă : în consecinţă, nu va avea acelaşi succes pe care îl prevestesc aspectele bune ; va suferi de o tendinţă spre melancolie indicată de careu sau opoziţie, mai ales dacă acest aspect se întâlneşte într-o zodie comună sau în Capricorn. În Gemeni, aceste aspecte se amestecă în mod supărător cu dexteritatea : nativul este predispus să scape totul din mână ; dau de asemenea o timiditate stângace şi, dacă Mercur este afectat, caracteristicile rezultând din careu sau din opoziţie sunt aproape inevitabile.

Saturn în careu sau în opoziţie cu Mercur arată că persoana va fi predispusă la neplăceri şi la amânări toată viaţa sa. Va fi împiedicată din toate părţile de defăimarea duşmanilor ascunşi, ceea ce o va face din ce în ce mai amară şi mai sarcastică - din această cauză toţi o vor evita pe cât posibil. Această poziţie o va împinge spre o viaţă de retrasă consacrată examinării şi reexaminării nefericirilor sale şi o va lăsa pradă unei melancolii dintre cele mai demne de milă. Aceste aspecte te fac, de asemenea, viclean şi perfid ; dau aceeaşi dorinţă de a studia ştiinţele oculte, ca şi aspectele bune, dar cu această notabilă diferenţă, cum că aspectele bune ale lui Saturn şi Mercur predispun spre studiul ocultismului într-un scop altruist, în timp ce aspectele rele împing spre acest studiu, pentru un câştig sau o putere personală.

Jupiter în conjuncţie, în paralel, în sextil sau în trigon cu Mercur este una dintre cele mai fericite prevestiri posibile, căci dă un caracter vesel sau optimist cu capacitatea de a vedea întotdeauna latura frumoasă a lucrurilor şi de a nu se lăsa doborât în momentele adverse. Spiritul este larg, suplu, capabil să raţioneze corect şi să-şi formeze o judecată sigură după o matură deliberare. Aceste persoane nu iau niciodată o hotărâre în grabă ; cer timp de gândire, dar concluzia, o dată formată, este irevocabilă. Subiectul are succes în literatură sau în magistratură şi este respectat pentru cinstea şi sinceritatea sa. Aceste aspecte sunt favorabile mai ales persoanelor care călătoresc căci obţin în acelaşi timp profit şi plăcere din viaţa lor nomadă ; asigură sănătate, bogăţie, înţelepciune deasupra mediei şi afecţiunea tuturor din cauza vibraţiilor vitale care iradiază din persoana lor.

Jupiter în careu sau în opoziţie cu Mercur dă un caracter instabil, nehotărât, astfel încât subiectul nu se poate decide să ia o hotărâre când i se oferă mai multe perspective. Rezultă adesea pierderea oportunităţilor care îi sunt prezentate din cauza ezitărilor sale, lipsei sale de judecată şi, din această cauză, este clasat printre "rataţi". Persoanele care au aceste aspecte sunt ameninţate de scandal şi de denigrări din partea asociaţilor perfizi ; nu ar trebui să călătorească pentru că aceasta le atrage neplăceri şi pierderi ; să fie extrem de prudenţi atunci când fac contracte pentru un lucru ce trebuie să fie livrat la timp determinat, căci vor fi probabil incapabile să-şi îndeplinească angajamentele.

Marte în sextil sau în trigon cu Mercur dă un spirit alert, fin, ingenios şi plin de resurse. Face subiectul gata să accepte cu entuziasm tot ceea ce îi trezeşte interesul şi îi dă darul de a împărţi şi altora din entuziasmul şi vederile sale. Va fi un muncitor neobosit pentru orice cauză ce îi atrage simpatia, dar nu un iluminat, căci nu se interesează decât de lucrurile concrete. Persoanelor care au aceste aspecte le plac argumentele, controversa ; posedă un fond inepuizabil de spirit şi de bună dispoziţie, legat uneori de o umbră de ironie care îşi atinge drept scopul, dar este întotdeauna fără maliţie sau răutate. Au o remarcabilă dexteritate care le permite să facă tot ceea ce vor din mâinile lor, repede şi bine, într-un mod cu adevărat uimitor. Nu fac nimic încet sau pe jumătate şi îşi folosesc întreaga lor energie să facă, şi să facă bine, tot ceea ce întreprind. De aceea, aceste aspecte aduc succesul în aproape toate căile alese, mai ales în literatură şi în mecanică.

Marte în conjuncţie sau în paralel cu Mercur asigură aceeaşi energie, acelaşi entuziasm, aceeaşi dexteritate pe care le dau aspectele bune precedente, dar aceste facultăţi sunt folosite într-un scop distrugător, pentru o finalitate bună sau rea în funcţie de zodie, poziţia în casă şi celelalte aspecte. De exemplu, dacă configuraţia are loc într-o zodie în care una dintre cele două planete sau amândouă, sunt puternice şi bine situate, cum ar fi Marte în Berbec sau în Capricorn, sau Mercur în Gemeni sau în Fecioară, sau dacă planetele sunt fortificate de aspectele bune ale Soarelui, ale lui Venus sau ale lui Jupiter, Marte în conjuncţie sau în paralel cu Mercur va acţiona în modul indicat în paragraful precedent pentru trigon sau sextil. Dar dacă Marte şi Mercur sunt într-o zodie de apă (Racul, Scorpionul sau Peştii) ori dacă una sau alta dintre cele două planete sau amândouă sunt stresate de către Saturn, Uranus sau Neptun, conjuncţia sau paralela lui Marte şi a lui Mercur va da aceleaşi tendinţe malefice, ca şi careul sau opoziţia descrise în paragraful următor.

Marte în careu sau în opoziţie cu Mercur dă subiectului un spirit viu, pătrunzător, alert, impulsiv, iritabil, violent, care decide şi acţionează fără să reflecteze, ceea ce îi aduce, la fel ca şi celorlalţi, o grămadă de neplăceri şi face din el un asociat periculos. Sinceritatea nu-l defineşte ; incapabil să spună vreodată adevărul, îi este la fel de natural să exagereze sau să coloreze faptele ca de a respira. Este virulent în mâniile sale ; limba sa este mai veninoasă ca muşcătura unui şarpe cu clopoţei : de aceea, este temut sau chiar urât şi evitat de toţi cei care au nenorocul de a fi în anturajul său. Adevărată brută, trebuie să domine şi să distrugă peste tot pe unde se află ; nu permite la nimic să-l împiedice. Forţa şi calomnia sunt armele sale. Este egoist la superlativ, fanfaron şi gol. Aceste tendinţe pot fi, în mod natural, modificate de alte configuraţii bune, dar dacă acestea lipsesc, persoanele afectate de aceste aspecte, pot deveni o ameninţare serioasă pentru societate. Dacă Marte sau Mercur sunt plasate unul sau celălalt în Casa a VI-a sau a XII-a, sau într-o altă poziţie care face ca aspectul rău să influenţeze sănătatea, există o indicaţie probabilă de astenii frecvente, febră cerebrală sau nebunie.

Uranus în sextil sau în trigon cu Mercur conferă un spirit original, independent, excentric, rebel faţă de jugul modei, al tradiţiei sau al convenţiilor. O persoană cu acest aspect este ferventă în eforturile sale spre a-şi croi drum într-o libertate perfectă. Acesta este deci, semnul pionierilor gândirii şi al invenţiei, indiciu al genialităţii. Ideile şi idealurile sunt excesiv de înalte, îndreptate spre progres şi dă o inspiraţie foarte înaltă - prea mult, de fapt - după opinia indivizilor mediocri, care consideră acţiunile unor astfel de persoane ca divagaţii sau aberaţii ale unui spirit bolnav. Cu toate acestea, au foarte mulţi prieteni, din cauza naturii lor amabile şi simpatice. Aceste aspecte sunt favorabile activităţilor literare sau ştiinţifice, dar şi a invenţiilor, mai ales a celor având legătură cu aerul sau electricitatea.

Uranus în conjuncţie sau în paralel cu Mercur. Dacă Mercur este stresat, conjuncţia sau paralela trebuie să fie considerate nefaste ; dar dacă, din contră, Mercur este bine plasat, indicaţia dată pentru sextil şi trigon va fi aplicabilă, ca şi în cazul precedent.

Uranus în cvadratură sau în opoziţie cu Mercur indică persoana dezechilibrată sau pe anarhistul cu idei exagerate, privind distrugerea edificiului social sau pe oponentul reformelor aduse. Prostul lor obicei, este de a-şi avansa părerile în public şi limbajul lor este, în general, la fel de brutal ca şi măsurile pe care le preconizează. Oricare ar fi talentele pe care le au, denotă atributul unor obiective impracticabile, astfel încât, trebuie să le abandoneze repede.

Neptun în conjuncţie, în paralel, în sextil sau în trigon cu Mercur dă nativului un spirit special adaptat artelor oculte, mai ales dacă conjuncţia are loc în Casa a III-a sau a IX-a, sau dacă trigonul este în zodiile de apă ale Racului sau ale Peştilor. Aceste persoane sunt chemate să reuşească în ştiinţele ezoterice, unde de fapt, posedă capacităţi paranormale. Au un talent deosebit ca vindecători prin magnetism indus.

Neptun în careu sau în opoziţie cu Mercur dă un spirit haotic, predispus lipsei de memorie, indolenţei, visării. Dă dorinţa neliniştită de a ajunge celebru, cu o incapacitate de a se adapta la ceva. Persoanele care au aceste aspecte sunt capabile de fraudă, de trişare şi de calomnie ; sunt de asemenea, predispuse sinuciderii.


Textele acestui site nu pot fi reproduse
fără acordul Şcolii Solomonare