Şcoala Solomonară - Mesajul Astrelor

Max & Augusta Foss Heindel
"Mesajul astrelor"


PRIMA PARTE
ASTROLOGIA NATALĂ

Capitolul VI – Despre natura intrinsecă a planetelor

Natura prafului de tun care-i cauzează explozia în anumite circumstanţe nu este nici bună, nici rea în sine, calitatea acţiunii sale fiind determinată de modul în care este folosită. Când favorizează bunăstarea colectivităţii, o numim bună ; în cazul contrar, o declarăm rea. Acelaşi lucru e şi cu planetele, nu sunt nici bune, nici rele, fiecare are natura sa intrinsecă şi acţionează în conformitate cu această natură, doar dacă nu este modificată de circumstanţele în care îşi exercită puterile. Când cunoaştem natura unui semn şi cea a unei planete, putem să le combinăm pe amândouă şi să ajungem să citim corect scriitura stelară, doar cu ajutorul raţionamentului nostru, în loc să recurgem la cine ştie ce autoritate în acest subiect.

De exemplu, Soarele este arzător, plin de forţă vitală ; el exercită o influenţă care susţine corpul şi sufletul nostru. Atunci când razele sale ajung la noi în mod moderat, ne fortifică, ne fac mai veseli, căci există în Soare o atmosferă de generozitate, de bunătate şi de dragoste altruistă. În consecinţă, dacă, la naştere, Soarele este în slabul semn al Racului, efectul va fi - natural - de a modifica slaba constituţie descrisă în capitolul precedent. Căldura Soarelui va da nativului din Rac un ten mai înfloritor ; sănătatea, în general, şi puterea recuperatorie vor fi vizibil mărite, fără a vorbi de modificările caracterului care se vor manifesta prin mai multă ambiţie, optimism. Din contră, dacă Soarele este în Berbec la naşterea unui individ şi dacă acest semn este la Ascendent, se poate întâmpla ca focul Soarelui, adăugat focului acestui semn, va creşte curajul ferm al persoanei, până la a deveni temeritate - mai ales dacă Marte, guvernatorul Berbecului, găsindu-se şi el în acest semn vine să mărească tendinţele războinice. Aceasta pentru trăsăturile de caracter ; cât despre corpul fizic, va suferi de asemenea, de această căldură excesivă, sângele va curge în vene ca o Niagara de foc lichid ; febra va fi frecventă, datorită acestei supraabundenţe de vitalitate incendiind acoperământul fizic. Dacă recele, lentul şi apaticul Saturn ar fi acolo, în locul Soarelui şi a lui Marte, ar stinge aproape toate trăsăturile caracteristice ale Berbecului, atât cele mentale, cât şi cele fizice. Dacă se compară Berbecul cu o sobă aprinsă, diferenţa între prezenţa lui Marte sau a lui Saturn va fi aceeaşi ca între uleiul sau apa pe care le-am arunca în această sobă. La fel toate celelalte planete produc rezultate variate, în acord cu natura lor intrinsecă şi diversele lor combinări.

Pentru a servi de referenţă clară şi imediată, vom da mai întâi cuvântul care descrie cel mai bine caracterul cel mai evident al fiecărei planete.

PLANETA
SEMNIFICAŢIE
Soarele
Viaţă
Venus
Coaliţie
Mercur
Raţiune
Luna
Fecundare
Saturn
Obstrucţie
Jupiter
Idealism
Marte
Dinamism
Uranus
Altruism
Neptun
Divinitate

Ceea ce precede, indică natura esenţială atribuită fiecărei planete. Acolo unde sunt în bună aspectaţie cu o altă planetă, caracteristicile lor naturale sunt amplificate în ceea ce priveşte planetele benefice ; dar când sunt într-o proastă aspectare, natura lui Venus, de exemplu (care este dragoste şi armonie), devine nebunie, dezmăţ, indolenţă ; filosofia, iubirea de dreptate, iertarea şi înaltele aspiraţii ale lui Jupiter se întorc spre dereglare, dispreţ faţă de celălalt, spre aspiraţii josnice ; înalta spiritualitate a Soarelui nu se va exprima decât în ardoare animală şi în sănătate fizică ; cât despre planetele ce au legături cu natura inferioară, bunele aspecte ale lui Marte, de exemplu, îndreaptă dorinţele spre lucruri constructive în activităţi bine reglate, în timp ce aspectele sale rele sunt responsabile de expresia distructivă a naturii-dorinţă ; Saturn în aspect bun va da o mare abilitate mecanică şi în plus o putere de executare capabilă să dirijeze natura-dorinţă ; îl indică pe omul inteligent, preseverent, putând să se măsoare cu obstacolele materiale şi să le învingă ; îl creează pe organizatorul şi promotorul, investigatorul ştiinţific. La fel cum Jupiter în aspect bun îl desemnează pe filosoful cu spirit înalt, pe legislatorul respectabil, pe preotul sincer şi pasionat, într-un cuvânt un om cu aspiraţii înalte, Saturn în aspect prost denotă sectantul cu spiritul răufăcător, materialistul, duşmanul societăţii, al Bisericii sau al Statului şi, aşa cum Jupiter dă un spirit înalt, expansiv şi binevoitor, tot astfel Saturn în aspect prost dă o tendinţă spre spirit sarcastic, îngust şi concret.

Nu e minunat să constatăm cum forţele planetare se compensează atât de perfect una pe cealaltă, încât echilibrul universal este menţinut în ciuda perturbaţiilor pe care i le aduc cele 1.5 miliarde de fiinţe (n.t. : cartea a fost scrisă în anul 1918) care locuiesc pe Pământ, fără a mai vorbi de cele de pe alte sfere ? În fiecare clipă, acţiunile noastre individuale sau colective tulbură echilibrul terestru şi dacă acesta nu s-ar restabili instantaneu, Pământul şi-ar părăsi orbita, scăpând prin tangentă şi s-ar distruge. E o greşeală să confundăm soliditatea şi rigiditatea, cu forţa, cum am explicat-o pe deplin în cartea noastră Nr. 19 "Forţa care va veni" (Max Heindel, Rosicrucian interpretation of Christianity). O locomotivă nu are forţă prin ea însăşi, dar trebuie să fie solidă pentru că un gaz invizibil numit vapor acţionează asupra ei şi o pune în mişcare. Nu există forţă într-un aparat rigid ca stâlpul hidraulic ; dar când este acţionat de o coloană de lichid flexibil, cum este apa, ajutată de o pernă elastică de aer comprimat, forţa înmagazinată în acest aer comprimat împinge puternicul berbec hidraulic prin tot ce se găseşte în faţa lui.

La fel, razele stelare subtile, invizibile sunt factorii care menţin greaua noastră planetă în cursa sa şi dizarmoniile spirituale concepute de omenire sunt desigur forţa cea mai subtilă care vine să tulbure echilibrul terestru.

Fiecare planetă îşi are opusa sa şi, în consecinţă, de fiecare dată când ştergem calitatea unei planete, dăm naştere la un contracurent de forţă corespondentă şi, prin reacţia acestor forţe în noi, asupra noastră şi asupra mediului nostru, învăţăm Lecţiile vieţii. Vibrăm cumva la raza de iubire a lui Venus ? Instantaneu, Marte se prezintă ca ispititor, încercând să transforme iubirea în lascivitate ; dar depinde de noi să rămânem puternici în virtute sau să cedăm viciului. Ţintim spre idealismul lui Jupiter ? Aspirăm să ridicăm idealul Bisericii sau al Statului ? Imediat forţele lui Saturn ne incită să lucrăm la dezvoltarea noastră şi ne insuflă pasiunea puterii. Ne rămâne să fim fideli idealului nostru şi să culegem laurii, care rămân etern sau să cedăm promisiunii unui câştig imediat, dar de aur fără valoare, pe care-l plătim cu lacrimi, când Saturn se schimbă în justiţiar. Fiecare horoscop ne arată tendinţe diverse, chiar şi în viaţa cea mai umilă, iar ocaziile nu înceteză să bată la uşa noastră. Să putem fi cu toţii gata să le primim ca astrologi spirituali.

Cum să verifici un horoscop

Se întâmplă uneori ca o aberaţie mentală de moment să-l ducă chiar şi pe cel mai bun matematician la comiterea unei erori în calculele sale ; ori dacă o eroare tocmai s-a introdus într-o temă astrologică, se pierde o muncă enormă, înainte de a o descoperi. Există o metodă uşoară de a verifica principalele puncte ale unui horoscop, doar aruncând o privire spre poziţia Soarelui. Astrologul prudent nu neglijează niciodată de a se servi de acest mijloc şi îl recomandăm mai ales debutanţilor care sunt, fireşte, mai supuşi greşelii, decât cei care au deja o lungă experienţă.

Atunci când aţi calculat locul Soarelui şi l-aţi introdus în casa şi în semnul propriu, vedeţi imediat dacă această poziţie coincide cu cea pe care o ocupa pe cer la ora zilei în care s-a născut copilul. Dacă naşterea a avut loc pe la răsăritul Soarelui, acest astru trebuie să fie aproape de ascendent ; dacă este pe la mijlocul dimineţii, înainte de amiază, undeva în Casa a XI-a ; dacă este pe la amiază, va fi plasat la zenit, aproape de M. C. (Mijlocul Cerului) ; şi pe la mijlocul după-amiezei, în Casa a VIII -a. Un copil, născut pe la apusul Soarelui, îşi are Soarele plasat între vârful Casei a VI-a şi celei de a VII-a ; dacă naşterea a avut loc la 21:00, Soarele va fi sau aproape de Casa a V-a ; la miezul-nopţii, aproape de nadir ; pe la 3:00, în sau aproape de Casa a II-a.

Dacă vedeţi că Soarele ocupă locul care trebuie faţă de Case, puteţi să vă continuaţi calculele cu toată încrederea şi să înscrieţi celelalte planete. În caz contrar, înseamnă că aţi comis o eroare, pe care trebuie să o corectaţi, înainte de a merge mai departe.

Atunci când cineva vă arată un horoscop stabilit de un Astrolog oarecare şi vă roagă să i-l citiţi, asiguraţi-vă de ora de naştere şi vedeţi dacă Soarele ocupă locul pe care trebuie să-l aibă raportat la Case şi dacă ocupă semnul determinat de luna anului ; căci, de vă veţi pune să citiţi o temă după un horoscop prost stabilit, vă veţi face de râs. Să presupunem, de exemplu, că Saturn este plasat, din greşeală, pe ascendent, şi că o veţi face melancolică pe persoana aceea ; când va nega faptul şi veţi descoperi că Marte şi Mercur ar trebui să fie în Scorpion, e puţin probabil ca ea să accepte explicaţia dumneavoastră. Va lansa o privire ironică, atât la adresa Astrologiei, cât şi la cea a Astrologului şi trebuie să acceptăm că, în acest caz, o asemenea judecată este justificată.

Aveţi, deci, întotdeauna multă grijă de a considera poziţia Soarelui ca punct de reper. Evident, pot fi comise şi alte greşeli, dar aceasta este cea mai gravă şi cea mai uşor de descoperit.


Textele acestui site nu pot fi reproduse
fără acordul Şcolii Solomonare